matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.5.2009
Zadania
Odp.
6
MARTI:
Z podanego wzoru wyznacz wskazane wielkości. Jeśli to konieczne zapisz odpowiednie założenia.
13
MARTI:
rozwiaz uklad rownan
3
Fruzia:
Jeszcze jedno sprawdzonko prosze
2
Fruzia:
Prosze o sprawdzenie
6
MARTI:
(x+4)
2
4
+
(x−2)
2
2
= 1
1
Michał:
O ile procent należy zwiększyć wydajność zakładu pracy, aby to co miał wykonać w 30 dni, zrobił w 25 dni?
2
MARTI:
Równanie: 1) 3x
2
+ 2x − 3 = 0
2
tim:
Jak to rozwiązać, zadanie konkursowe z konkursu z obecnej trony (który organizowałem). Zadanie wziąłem z książki, ale teraz patrzę, że sam nie wiem jak je rozwiązać O.o.
9
punkt na okręgu:
:::rysunek::: Mam dane środek okręgu x=4, y=6 oraz promień=8. I mam wyznaczyć czerwoną kropkę. Zaznaczony
5
Eta:
Witam Bogdanie
Mam prośbę
2
MARTI:
Rozwiąż równanie: 5x
2
= 6,05 I tu nawet nie wiem od czego zacząć.
2
Michasia:
prosze o pomoc w zadaniu narysuj wykres y= |cosx| − cosx
3
Michasia:
narysuj wykres y= |cosx| − cosx
2
K9:
cd. 1.Jedną metalową kulkę elektryzujemy ładunkiem dodatnim +Q, a drugą taką samą kulę − ładunkiem
2
K9:
Zadania z fizyki, proszę o pomoc
1. dwie jednakowe metalowe kule naelektryzowano jednoimiennymi ładunkami Q i 3Q. Czy po
2
Sylwia:
1.wykres funkcji g otrzymano przez przesuniecie wykresu funkcji f(x)=1/2 x
2
o dwie jednostki w dol. oblicz g(1)
15
MARTI:
MAM DWIE LICZBY. PIERWSZA JEST O 6 WIĘKSZA OD DRUGIEJ, A ICH ILOCZYN WYNOSI 91. CO TO ZA LICZBY ?
4
Dorota :
Oblicz procentowy udział ludności Chin w ogółniej liczbie ludności świata. Świat 6,77 mld
10
Kamil:
1. Cień chłopca w momencie, gdy promienie słońca padaja pod kątem 31 stopni do ziemi, ma długość 2,5 metra. Oblicz wysokość chłopca i długość cienia drzewa o wysokości 3,6m w tym
7
marta:
Wyznacz kąt ostry rombu ABCD, jesli wiadomo, że jego bok ma długość 6 cm, a krótsza przekątna 6
√
2−
√
2
22
justyna:
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego równa się 45 ,a szósty wynosi 1215 znajdź sumę ośmiu pierwszych wyrazów tego ciągu
1
justyna:
Pak Kowalski założył do banku 2500zł na 4lata jaką kwotę będzie miał po tym okresie jeśli oprecentowanie w baku wynosi 5% w skali roku ,a
13
nina:
1. Sprawdź, że dla każdego kąta ostrego α prawdziwa jest tożsamość (cosα/sinα+tgα)sin
2
α=tgα
5
Michał:
Sprawdź czy obliczając a z równania
−b−x
b+x
=2a+b, b≠−x, orzymamy a=
b+1
2
4
KUBA:
6X
4
−12X
3
+6X
2
=O
10
justyna:
2x−3
2
=
6x
2x+3
2
:):
x
log x
= 100x
8
KAJA:
rozłóż wielomian na czynniki W(X)=5X
2
−20X
3
2
binio:
W(x)=−5x
5
+30x
4
−45x
3
2
binio:
rozwiąż równanie 3x
5
=12x
3
1
agnieszka:
no niestety toi zadanie na procent z tym kredytem spraeia mi wiele trudności kredyt na mieszkanie w wysokości 78000zł ma być spłacony w równych ratach miesięcznych przez 15 lat z
2
piotrek:
Przekątna prostokąta wynosi 8 cm i tworzy z bokiem kąt o mierze 60 stopni. Oblicz pole i obwód tego prostokąta
1
dzimirka:
Proszę pomóżcie mi rozwiązać te 3 zadania.
5
agnieszka:
podajcie prosze wzór na procent składany tak żeby obliczyć ratę kredytu
15
dzimirka:
1. Na wycieczce harcerze gotują zupę w naczyniu półkolistym o średnicy 24cm. Czy starczy ugotowanej zupy dla 7 harcerzy, jeżeli każdy ma dostać 0.5 litra jedzenia.?