hmmm
justyna: Trzeci wyraz ciągu geometrycznego równa się 45 ,a szósty wynosi 1215
znajdź sumę ośmiu pierwszych wyrazów tego ciągu
15 maj 13:41
Damian: Pomagam
15 maj 13:43
Damian: a
3 = 45
a
6 = 1215
a
3 = a
1 * q
2
a
6 = a
1 * q
5 = a
1 * q
2 * q
3
a
6 = a
3 * q
3
1215 = 45 q
3
27 = q
3
q = 3
Poradzisz sobie z resztą
| | a1 + an | | a1 + a8 | |
Sn = |
| * n = |
| * 8 |
| | 2 | | 2 | |
15 maj 13:46
justyna: chwila sprobujerozwiazac zaraz napisze
15 maj 13:47
Damian: ok

napisz wynik sprawdzimy
15 maj 13:50
justyna: kurde nie wiem jak mam to zrobić ajjj
15 maj 13:51
Damian: policz a8 = a1 8 qn−1 = a1 * q7
15 maj 13:54
Damian: przepraszam zamiast 8 miało być *
15 maj 13:54
justyna: a8=a1247=a1*37 ? i co ja narobiłam a dzis egzamin ajjjjjj
15 maj 13:58
daremny: Justyna Damian dal Ci zly wzór na sumer, bo to ma byc c.geo a nie art
15 maj 13:58
daremny: podajcie wynik
15 maj 13:59
justyna: a8=a1*37=a1*37
15 maj 13:59
justyna: a8=2187 tak ?
15 maj 14:00
daremny: a8 = 10935 a suma osmu wyraow wynosi 16400
15 maj 14:02
justyna: a moglby kto smi to wytlumaczyc dlaczego tak ?
15 maj 14:02
daremny: a1=5
15 maj 14:03
daremny: patrz
15 maj 14:03
justyna: a2?
15 maj 14:03
daremny: a3= 45 czyli a3= a1*q2 => a1*q2=45
a6= 1215 czyli a6=a1*q5 => a1*q5=1215
robisz układ rownan i wyliczyasz a1 i q
15 maj 14:05
daremny: wiesz juz jak to zrobic?
15 maj 14:06
justyna: juz wiem

wielkie dzieki

lece na egzamin moze sie uda
15 maj 14:11
Bogdan:
Uwaga, to jest ciąg geometryczny, a nie arytmetyczny. Wzór na sumę n wyrazów ciagu
| | qn − 1 | |
geometrycznego jest taki: Sn = a1 * |
| |
| | q − 1 | |
15 maj 14:17
15 maj 14:33