FIZA
K9: Zadania z fizyki, proszę o pomoc

1. dwie jednakowe metalowe kule naelektryzowano jednoimiennymi ładunkami Q i 3Q. Czy po
zetknięciu tych kul i wyrównaiu ładunków oraz rozsunięciu ich na odległość 6cm siła wzajemnego
odpychania wzrośnie, zmaleje czy pozostanie bez zmainy? Wykonaj stosowne obliczenia.
2.Dwie naelektryzowane kulki zawieszono na niciach o jednakowej długości. Kulki odchyliły się
od pionu o różne kąty. Jaka może być tego przyczyna?
15 maj 16:47
Jakub: Zad1
Trochę niejasne sformułowanie. Domyślam się, że kule były w pewnej odległości i się odpychały.
Następnie zetknięto je ze sobą i odsunięto na poprzednią odległość. Trzeba policzyć jak się
zmieniła lub nie siła.
Siła na początku
| | k*Q*3Q | | k*3Q2 | |
F1 = |
| = |
| |
| | r2 | | r2 | |
Suma ładunków na obu kulach to Q+3Q = 4Q. Po zetknięciu ta suma ładunków rozdzieliła się na
dwie równe części, czyli na każdej kuli został ładunek 2Q.
| | k*2Q*2Q | | k*4Q2 | |
F2 = |
| = |
| |
| | r2 | | r2 | |
Zmiana siły
| F2 | | k*4*Q2 | | k*3*Q2 | | k*4*Q2 | | r2 | | 4 | |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| = |
| F1 | | r2 | | r2 | | r2 | | k*3*Q2 | | 3 | |
1
13
Odp. Siła wzrośnie o
13
Zad2
Kulki działają na siebie jednakową siłą. Nieważne czy mają równe ładunki czy nie. Jedyną
przyczyną w tym wypadku jest różna masa kulek.
15 maj 18:28
15 maj 18:33