Rozwiąż równanie
justyna:
15 maj 12:41
15 maj 12:41
Damian: Pomagam
15 maj 12:52
15 maj 12:55
Damian: (2x−3)(2x+3) = 12x
4x
2 −9 − 12x = 0
4x
2 − 12x −9 =0
Δ= 144 + 144 = 288
√Δ = 12
√2
| | 12 −12√2 | | 3 − 3√2 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | |
| | 12 + 12√2 | | 3+3√2 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | |
15 maj 12:58
Bogdan:
| | 3 | |
Nie wolno zapominać o założeniach. Tutaj: x ≠ 0 i x ≠ − |
| |
| | 2 | |
15 maj 13:05
justyna: dziekuje
15 maj 13:07
justyna: ale delta jest b2−4ac czyli wychodzi tu zero i brak rozwiazania czy zle mysle
15 maj 13:10
Bogdan:
justyno, po pierwsze Δ = 288, po drugie − jeśli Δ = 0, to jest rozwiązanie.
15 maj 13:21
Damian: Zapominam o założeniach

Dzieki Bogdanie

POza tym chyba dobrze prawda
15 maj 13:22
justyna: ajjj wszystko mi sie juz miesza

dzieki
15 maj 13:26