Rozwiąż równanie
Michał: Sprawdź czy obliczając a z równania −b−xb+x=2a+b, b≠−x, orzymamy a=b+12
15 maj 13:05
Damian: pomagam
15 maj 13:17
Damian:
| | −b −x − b(b+x) | |
a = |
| |
| | 2(x+b) | |
| −b −x − b(b+x) | | b+1 | |
| = |
| |
| 2(x+b) | | 2 | |
−b −x − b(b+x) = (b+1)(x+b)
−(b
2 + bx +b +x) = b
2 +bx +b +x
te liczby są do siebie przeciwne
wiec
−(b
2 + bx +b +x) = b
2 +bx +b +x / ()
−1 ≠ 1
L ≠ P
15 maj 13:22
Michał: dzięki
15 maj 13:26
Damian:
15 maj 13:37
Michał: bo to było zadanie z gwiazdką czyli trdne
15 maj 13:49