punkt na okręgu
punkt na okręgu:

Mam dane środek okręgu x=4, y=6 oraz promień=8. I mam wyznaczyć czerwoną kropkę. Zaznaczony
kąt=45 stopni. Proszę o pomoc...
15 maj 18:42
punkt na okręgu: Wyznaczyć oczywiście x oraz y tej kropki. Nie wiem jak się zabrać za to
15 maj 18:48
tim: Znajdź równanie prostej AB, potem równanie okręgu, i w tym miejscu którym się przetną (będą 2
ale jedno wyeliminujesz) będzie kropka.
AB gdzie A to środek, a B to kropka/
15 maj 19:08
punkt na okręgu: (x−xs)2+(y−ys)2=r2
(x−4)2+(y−6)2=82
(x2−8x+16)+(y2−12y+36)=64
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
(x2−4)(y−6)=(y2−6)(x−4)
Nie wiem teraz jak ruszyć i czy nawet dobre wzory wziąłem
15 maj 19:31
Bogdan:
Równanie okręgu: (x − 4)2 + (y − 6)2 = 64
Równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu S = (4, 6) i nachylonej do osi x
pod katem 45o (tg45o = 1): y − 6 = 1*(x − 4) ⇒ y = x + 2
(x − 4)2 + (x + 2 − 6)2 = 64 ⇒ (x − 4)2 + (x − 4)2 = 64 ⇒ 2(x − 4)2 = 64 ⇒
⇒ (x − 4)2 = 32
Rozwiąż to równanie.
15 maj 20:05
Ola: Bogdan możesz zaglądnąć do mnie −Ola
15 maj 21:32
punkt na okręgu: (x−4)2=32
x2−8x+16=32
x2−8x=16
czy to mam z delty policzyć ?
x2−8x−16=0 ?
16 maj 08:09
punkt na okręgu: Jeśli tak to:
Δ=b2−4ac
Δ=64−64
Δ=0
x=−b/2a
x=8/2
x=4
16 maj 08:43
tim: Masz deltę źle policzoną.
16 maj 09:17
Bogdan:
Nie potrzeba liczyć delty przy rozwiązywaniu równania: (x − 4)2 = 32.
(x − 4)2 − 32 = 0 i teraz rozkładamy równanie wzorem skróconego mnożenia.
16 maj 09:40