Bardzo proszę o pomoc w rozwiazaniu tego zadania
marta: Wyznacz kąt ostry rombu ABCD, jesli wiadomo, że jego bok ma długość 6 cm, a krótsza przekątna
6√2−√2
15 maj 13:45
marta: Jeszcze raz proszę, moze ktoś ma pomysł na to zadanie
15 maj 16:48
tim: Jak zjem, spróbuję pomóc.
15 maj 16:52
tim: Gimnazjum czy liceum?
15 maj 16:53
tim:

AB = 6
BC = 6
√2 − √2
BO = 1/2 BC = 3
√2 − √2
Korzystamy z sin α = a / c = BO/AB
α = 22,5
Kąt ostry = 2 * α = ...
15 maj 17:02
marta: liceum
15 maj 17:03
marta: z góry dziekuję
15 maj 17:03
Damian:

troszke łatwiejszy mam sposob:
przyjmuję oznaczenia:
d
1 − krótsza przekątna
a=b=6 boki rombu − zarazem trojkąta równoramiennego
twierdzenie cosinosow mowi:
d
12 = a
2 + b
2 − 2abcosβ = 2a
2 − 2a
2 cosβ
(6
√2−√2)
2 = 2* 36 − 2*36 cosβ
| | 36* (2−√2) − 72 | |
cosβ = |
| |
| | −72 | |
15 maj 17:20