Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań. Z góry serdecznie dziękuję.
nina:
1. Sprawdź, że dla każdego kąta ostrego α prawdziwa jest tożsamość (cosα/sinα+tgα)sin2α=tgα
2. Sprawdź, czy istnieje taki kąt ostry α, że sinα=3/4 i tgα=4
3. W trójkącie prostokątnym ABC kąt przy wierzchołku A ma miarę 60 stopni. Dłuższa
przyprostokatna jest o 3 krótsza od przeciwprostokatnej. Wyznacz długości boków tego
trójkąta.
4. Wykaż, że wartość wyrażenia W=(sinα − cosα)2+(sinα+cosα)2 jest stała dla każdego kąta
ostrego α. Wyznacz tę wartość.
15 maj 13:09
AD: Odp. 4
W=sinα2−2sinαcosα+cosα2+sinα2+2sinαcosα+cosα2=2
15 maj 13:14
AD: Odp1:
Oznaczmy:
sinα=s; cosα=c
| | c | | s | | s | | c | |
( |
| + |
| )s2= |
| dzielimy mnożymy |
| |
| | s | | c | | c | | s | |
c
2+s
2=1 to jest jedynka trygonometryczna.
15 maj 13:23
AD: Odp.2
sinα=3/4 to cosα=√7/4 tgα=3/√7
15 maj 13:28
Damian: to jest tożsamość trygonometryczna wiec mozna tak :
założenia sinα≠0
| | cosα | | sinα | | sinα | |
( |
| + |
| ) sin2α = |
| |
| | sinα | | cosα | | cosα | |
| | cos2α + sin2 | | sinα | |
( |
| * sin2α = |
| |
| | sinαcosα | | cosα | |
| 1 | | sinα | |
| * sin2α = |
| |
| sinαcosα | | cosα | |
L = P
15 maj 13:29
Damian:

Odp 2
mozna tak zrobic:
| | 3 | |
Z boków długości |
| , 3 , 4 nie da się zbudować trójkąta wiec taki kąt nie istnieje |
| | 4 | |
15 maj 13:36
AD: Odp3
sin60=(c−3)/c=√3/2⇒c−3=√3/2c⇒(1−√3/2)c=3⇒c=3/(1−√3/2)
c=3*(1+√3/2)/(1−3/4)=12(1+√3/2)
a=c−3=9+6√3
b=c/2=6(1+√3/2)
15 maj 13:36
Damian: Bogdanie Potwierdz czy dobrze
15 maj 13:38
Bogdan:
| | π | |
W drugim przykładzie trzeba najpierw stwierdzić, że jeśli sinα > 0 i tgα > 0 to α (0, |
| ) |
| | 2 | |
i cosα > 0.
| | 3 | | √7 | | √7 | |
Dla sinα = |
| , cosα = |
| lub cosα = − |
| nie spełnia warunków zadania. |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
15 maj 13:38
Bogdan:
Ad2. Damianie, można przy pomocy rysunku i związków trygonometrycznych też podać
uzasadnienie.
| | sinα | | | | 3*4 | |
Wystarczyło jednak zapisać: tgα = |
| = |
| = |
| = |
| | cosα | | | | 4*√7 | |
15 maj 13:46
marta: jeszcze raz dziękuje za pomoc
15 maj 13:47
Damian: Co do założen zrobiłem dokładnie takie jak napisałes ... tylko ze w zeszycie

a nie napisałem
w odpowiedzi...

A czy moge w ten sposób rozwiazać zadanie

Chodzi mi czy to dobre rozwiazanie...
15 maj 13:50
Bogdan:

Ad3. Uwaga techniczna Damianie. Zapisy Twoje są niejednoznaczne, np.:
√3/2c można
| | √3 | | √3 | |
zrozumieć tak: |
| , a chciałeś przekazać, że masz na myśli |
| c. |
| | 2c | | 2 | |
Założenia:c > 0, c − 3 > 0, b > 0.
| c − 3 | | c − 3 | | √3 | |
| = sin60o ⇒ |
| = |
| ⇒ 2c − 6 = c√3 ⇒ c(2 − √3) = 6 |
| c | | c | | 2 | |
| | 6 | | 2 + √3 | | 12 + 6√3 | |
c = |
| * |
| = |
| = 12 + 6√3 = 6(2 + √3) |
| | 2 − √3 | | 2 + √3 | | 4 − 3 | |
c − 3 = 9 + 6
√3 = 3(3 + 2
√3)
| b | | b | | 1 | |
| = cos60o ⇒ |
| = |
| ⇒ b = 3(2 + √3) |
| c | | 6(2 + √3) | | 2 | |
15 maj 14:09
Bogdan:
Damianie, wyniki masz dobre w 3 zadaniu, zadanie rozwiązałeś poprawnie, przy wyznaczaniu b
| | c | |
trzeba jednak uzasadnić, że jeśli α = 60o, to b = |
| |
| | 2 | |
15 maj 14:12