wielomian
Eta: Witam Bogdanie



Mam prośbę

Jak rozsupłać takie zadanie:
Wskaż wielomian o współczynnikach całkowitych, którego pierwiastkiem
jest
√2 −
√11.
15 maj 18:13
tim: Witaj Eta. Ja też mam prośbę

Pomożesz?
15 maj 18:38
Wezyr: Nie wiem czy mogą się włączyć, ale spróbuję.
x = √2 − √11
podnoszę strony do kwadratu
x2 = 2 − 2 √22 + 11
x2 −13 = 2 √22
dalej strony do kwadratu:
(x2 −13)2 = 4 * 22
teraz chyba już wiecie co robić dalej, współczynniki będą całkowite.
15 maj 20:58
Bogdan:
Dobry wieczór. Witam Eto

. Dopiero teraz zauważyłem ten post.
Zauważamy, że (
√2 −
√11) * (
√2 +
√11) = −9.
Q(x) = (x − (
√2 −
√11))(x + (
√2 +
√11)) = x
2 + 2
√11x + 9
W(x) = ((x
2 + 9) − 2
√11x)((x
2 + 9) + 2
√11x) = (x
2 + 9)
2 − 44x
2 = x
4 − 26x
2 + 81
15 maj 21:12
Jola: Wydaje mi się że Wezyra sposób jest krótszy.
15 maj 21:30
Eta:
Dzięki

I tu mnie macie.....


Nie pomyślałam, zaczarowało mnie

Ok

.....super proste

Pozdrawiam!
15 maj 22:32