równanie
MARTI: (x+4)24 + (x−2)22 = 1
kto może mi to wytłumaczyć ?
15 maj 21:25
Michał: Wzory skróconego monożenia (a+b)2= a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
monozymy obie strony przez 4 czyli wspólny mianownik
(x+4)24+(x−2)22=1/4
(x+4)2+2(x−2)2=4
x2+8x+16+2(x2−4x+22)=4
x2+8x+16+2x2−8x+8=4
dalej sam zrób
15 maj 21:33
15 maj 21:39
MARTI: no i wlasnie do tego momentu wiem
wychodzi 3x2 + 24 = 4
czyli 3x2 + 24 − 4 = 0 ? 3x2 + 20 = 0 ?
to tak ma byc ?
dalej juz wiem jak liczyc tylko nie wiem czy to jest dobrze
15 maj 21:46
MARTI: awaria ! w tym przykladzie miedzy ulamkami powinien byc minus a nie plus
15 maj 21:56
Squall: skoro minus, to:
x
2+8x+16−2(x
2−4x+4)=4
Dalej chyba dasz sobie radę
15 maj 22:00
MARTI: zaraz zrobie i napisze rozwiazanie i mi powiesz czy dobrze oki ?
15 maj 22:01