Może mi ktoś pomoże z tymi zadaniami
Kamil: 1. Cień chłopca w momencie, gdy promienie słońca padaja pod kątem 31 stopni do ziemi, ma
długość 2,5 metra. Oblicz wysokość chłopca i długość cienia drzewa o wysokości 3,6m w tym
samym momencie.
2. Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB, CD. Wyznacz sinus, cosinus i tangens
kąta CAB, jeśli wiadomo, że IABI=18, ICDI=12, IBCI=IADI=6
15 maj 14:11
Damian: POMAGAM
15 maj 15:27
Damian:

| | x | |
tgα = |
| ⇒ x = tgα * 2,5 |
| | 2,5 | |
tg31
0 = 0,60
x = 0.6 * 2,5 = 1.50 m
wysokosc chlopaka to 1.5m
3,6 − wysokosc drzewa
| | 3,6 | | 10 | |
tgα = {3,6}{y} ⇒ y = |
| = 3,6 * |
| = 6m |
| | tgα | | 6 | |
długosc cienia drzewa wynoci 6m
15 maj 15:36
Damian: zad 2
15 maj 15:36
Damian:

Czy taki jest rysunek

Czy może |AD| = |BC| = 6 czy sąto boki trapezu czy sa to jego przekątne
15 maj 17:08
tim: AD oraz BC są bokami (zazwyczaj jest tak), ale mozna rozważyć dwa przypadki.
15 maj 17:15
kamil: trudno mi powiedzieć. ponieważ w zadaniu nic więcej nie było podane i nie jest zaznaczone tak
naprawdę czy to boki czy przekątne, ale moim zdaniem to są chyba boki
15 maj 17:41
kamil: sprawdzałem w książce jak są zaznaczane wierzchołki trapezu i jest to w kolejności ABCD, czyli
w Twoim rysunku nalezałoby przestawić C i D
15 maj 17:43
Damian: Ok rano zamieszcze rozwiazanie
16 maj 03:05
Damian:

skoro BC = AD to boki wiec (rysunek)
2x = |AB| − |CD|
2x = 18 − 12
x=3
h
2 = c
2 − x
2
h
2 = 36 − 9
h =
√25
h = 5
16 maj 11:27
kamil: Chyba jednak w tym zadaniu jest pomyłka, bo 36 − 9 = 27 , a nie 25
17 maj 17:05