CO TO ZA LICZBY ???
MARTI: MAM DWIE LICZBY. PIERWSZA JEST O 6 WIĘKSZA OD DRUGIEJ, A ICH ILOCZYN WYNOSI 91. CO TO ZA LICZBY
?
15 maj 14:26
15 maj 15:04
Mickej:
x−pierwsza liczba
y−druga liczba
x=y+6
xy=91 z pierwszego równania podstawiasz x i kończysz tylko nic więcej
15 maj 15:06
Damian: x1 = −7 ⇒ y1 = −13
x2 =13 ⇒ y2 = 7
15 maj 15:24
MARTI: NIE ROZUMIEM TEGO WOGOLE
15 maj 15:44
Rzygacz:
x=y+6
y=x−6
xy=91
(y+6)y=91
y2+6y=91
metoda podstawiania:
y=x−6 /(−6)
y2+6y=91
−6y=−6x+36
6y+y=91
6y i −6y się skracają
y=91+36−6x
y=127−6x
podstawiam za x
y=127−6y−36
7y=91
y=91:7
y=13
x=y+6
x=13+6
x=19
MARTI JAKBYŚ ODCISNĄŁ/A CAPSLOCKA Z KLAWIATURY, TO GRONO UŻYTKOWNIKÓW TEJ STRONY BYŁOBY CI
BARDZO WDZIĘCZNE
15 maj 16:37
Rzygacz: a znak zapytania wystarczy jeden na końcu zdania
15 maj 16:37
MARTI: coś jest źle, bo xy miało się równać 91
a 19 * 13 to nie jest 91
15 maj 16:55
tim: Marti a jestes w liceum?
15 maj 16:56
Damian: Moje wyniki są poprawne
15 maj 16:58
MARTI: tim: ja juz jestem dawno po liceum. nie pamietam tego. pomagam teraz mlodszym kolezankom. no a
przy okazji cos sobie sama przypomne. ale najpierw musze to zrozumiec.
15 maj 17:02
Damian: y = x−6
x* (x −6) = 91
x
2 − 6x −91 =0
Δ = b
2 − 4ac = (−6)
2 − 4 * 1 * (−91) = 36 + 364
Δ = 400
√Δ = 20
| | −b−√Δ | | −(−6)−20 | |
x1 = |
| = |
| = −7 |
| | 2a | | 2 | |
| | −b + √Δ | | −(−6) + 20 | |
x2 = |
| = |
| = 13 |
| | 2a | | 2 | |
x
1 = −7 ⇒y
1 = x−6 = −7−6 = −13
x
2 = 13 ⇒ y
2 = x−6 = 17 −6 = 7
rozwiazaniem są pary liczb
x =−7 i y=13
lub
x=13 y = −7
15 maj 17:04
tim: Źle
x = −7 y = −13
x = 13 y = 7
15 maj 17:06
MARTI: powoli po kolei
liczba pierwsza to x
liczba druga to y
czyli jesli pierwsza jest o 6 wieksza od drugiej to
pierwsza x=y+6
druga y
iloczyn x*y=91
podstawiam za x
(y+6)*y=91
y2+6y=91
i co dalej ?
15 maj 17:12
tim: Miałaś równanie kwadratowe? Δ i tak dalej?
15 maj 17:14
MARTI: a to juz wszystko wiem
dzieki
15 maj 17:18