Pomocy. :(
dzimirka: 1. Na wycieczce harcerze gotują zupę w naczyniu półkolistym o średnicy 24cm. Czy starczy
ugotowanej zupy dla 7 harcerzy, jeżeli każdy ma dostać 0.5 litra jedzenia.?
2. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. Obwód podstawy stożka ma długość 6πcm.
Oblicz pole powierzchni bocznej i objętości stożka.
3. Średnica koła opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 6√2 cm,
krawędź boczna z wysokością tego ostrosłupa tworzy kąt 60 ∧. Oblicz pole powierzchni bocznej i
objętości tej bryły.
Proszę o pomoc. z góry dziękuje.
15 maj 00:08
Eta:
Pomagam
15 maj 00:35
dzimirka: dziękuje.
15 maj 00:38
Eta:
V kuli =
43πr
3 więc objetość półkuli jest dwa razy mniejsza
więc:
1/ V=
23πr
3 r= 12 cm = 1,2 dm 1dm
3 = 1 litr
za π≈3,14
podstaw i policz powinno Ci wyjść V= ≈3, 6 dm
3 = 3,6 litra
zatem 7*0,5 litra = 3,5 litra
więc wystarczy tej zupy dla 7−−iu harcerzy
zad2/
jeżeli przrekrój jest trójkatem równobocznym to 2r = l
gdzie r−− promień podstawy i l −−−− tworzaca stożka
mamy dane 2πr= 6π => r = 3 cm
to l = 2*3 = 6 cm
| | a√3 | |
wysokość stożka h= |
| gdzie a = 2r = 6
|
| | 2 | |
więc h= 3
√3 cm
podstaw do wzoru : V=
13 πr
2 *h
i policz P
b = πrl
15 maj 00:46
Eta:
Zad3/ poczekaj na rysunek

to potrwa chwilkę!
15 maj 00:48
Eta:

2r = d = a
√2 więc a
√2= 6
√2 => a = 6 cm
V=
13 P
p *H
to z ΔOCW z funkcji tg 60
o =
IOCIH
gdzie IOCI= r = 3
√2 tg60
o=
√3
wiec H=
√6 ( podstaw i tak wyjdzie)
zatem V = ...... policz
teraz P
b = 4*PΔBCW = 4*
12*a *h
b
P
b = 2*6*h
b
należy policzyć h
b
najpierw policzymy długość krawędzi bocznej ICWI =k
z trójkąta OCW
Hk= cos60
o cos60
o =
12
więc po podstawieniu policz:
powinno Ci wyjść: k= 2
√6
teraz z Δ ECW z tw. Pitagorasa wyliczamy h
b
h
b2 = k
2 − (
a2)
2
h
b2 = 24 − 9 to h
b2= 15 => h
b =
√15 cm
podstaw do wzoru i oblicz pole boczne
Sprawdzaj rachunki, bo już jestem zmęczona i mogłam się pomylić

Dobranoc! Miłych snów nie tylko o ostrosłupach
15 maj 01:13
dzimirka: hehe . wielkie dzięki. nie wiem co bez ciebie bym zrobił.


dobranoc, kolorowych snów.
15 maj 01:24
dzimirka: Eta jesteś jeszcze.? ja funkcji jeszcze nie miałam.
15 maj 01:28
Eta:
Zaraz ci narysuję trójkąt , z którego policzysz bez funkcji:
Powinnaś napisać zawsze przy zad.,że jesteś w gimnazjum
15 maj 01:45
Eta:

więc tak : dorysowany trójkąt OCF i trójkąt ACW −−− tworzą trójkąt równoboczny
o boku
2H
więc
| | 2H√3 | |
r = |
| −−− bo to wysokość w trójkacie równobocznym:
|
| | 2 | |
więc :
to 6
√2 = 2H
√3 /: 2
√3 otrzymasz: H=
√3
więc IWCI = 2H = k= 2
√3
dalej już tak jak podałam podstawiaj do wzoru
h
b liczone już z tw> Pitagorasa!
Dobranoc

15 maj 01:59
15 maj 02:03
dzimirka: już tak. a tak z ciekawości . ty jesteś nauczycielem.? czy kim.?
15 maj 02:09
15 maj 02:10
dzimirka: poważnie.? zaszokowałaś mnie teraz

d
15 maj 02:12
15 maj 02:14
dzimirka: dobra ja idę bo czuję że rano nie wstanę do szkoły..

dzięki za pomoc. dobranoc

15 maj 02:17