matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.11.2018
Zadania
Odp.
0
asdf:
zasada włączeń i wyłączeń asdf: Ile jest różnych dzielników liczby 10! podzielnych przez 20, 24 lub 32?
2
asdf:
Ile jest różnych dzielników liczby 10! podzielnych przez 20, 24 lub 32?
1
Blondyn:
Udowodnij, że zbiór: A = {(x1,x2,x3,x4) ∈ R
4
: x1 +x2 −3x3 −3x4 = 0, x1 − x2 + 3x3 + x4 = 0} jest podprzestrzenią przestrzeni R
4
. Wyznacz bazę tej podprzestrzeni.
0
Nivola:
Na rysunku przedstawiony jest falowód o przekroju kwadratu. Długość boku przekroju wynosi a = 3.5. W kierunku dodatnim osi Z w falowodzie rozchodzi się fala TE o częstotliwości f. W
2
Kamil:
Do czego jest stosowany ten wzór ?
0
Nivola:
Witam, czy rozumie ktoś tutaj falowody prostokątne (waveguide) i chciałby mi pomóc?
7
Mudcrab:
Dane są liczby rzeczywiste − a, b, c, d, e, f. Rozważ poniższy układ równań liniowych:
1
Blondyn:
Sprawdź, czy następujące funkcje są liniowo niezależne w przestrzeni F(R,R): f = Id, g(x) = sinx, h(x) = cosx.
0
monika:
Zadanie z logiki, zapisać schematy poniższych zdań:
1
Krzyś:
Oblicz α + β, jeżeli tgα=3/4 i tgβ=1/7 oraz α,β ∈ (0, π/2).
3
Karla:
W prawidłowym graniastosłupie trójkątnym pole powierzchni bocznej jest cztery razy większe od pola podstawy. Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany
6
adi3d:
Witam, mam problem ze sprawdzeniem monotoniczności takiej funkcji
1
1
1
an=
+
+...+
n+1
n+2
2n
Zrobiłem an+1−an ale nie wiem jak działać gdy są to ciągi z wielokropkiem (...)
13
:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y takich, że |x|≠|y|, prawdziwa jest nierówność (x−y)(x3+y3)(x+y)(x3−y3)>13.
1
Jakub:
Oblicz granicę
1
1
1
1
lim
n →
∞
(n(
+
+
...+
)
n
2
+1
n
2
+2
n
2
+3
n
2
+n
1
Blondyn:
Niech A = {0,1}. W zbiorze A określamy działanie ⊕ przyjmu− jąc: 0⊕0 = 0, 0⊕1 = 1⊕0 = 1, 1⊕1 = 0, oraz działanie ⊙ przyjmując: 0 ⊙ 0 = 0 ⊙ 1 = 1 ⊙ 0 = 0, 1 ⊙ 1 = 1.
1
Jakub:
Oblicz granicę
√
n
2
+6
−n
lim
n →
∞
√
n
2
+2
−n
0
kacper:
Dane jest n (>=2) punktów połączonych strzałkami w taki sposób, że pomiędzy każdymi dwoma punktami jest dokładnie jedna strzałka (skierowana od jednego z nich do drugiego). Udowodnij,
10
simon5005:
Na ile sposobów może otrzymać głosy trójka kandydatów X, Y, Z, jeśli głosowanie przeprowadzono
3
UczącySię:
Mam udowodnić indukcyjnie taką oto nierówność:(nie piszę całego procesu tak ładnie formalnie, bo jestem na telefonie
)
13
Mudcrab:
Tabliczka czekolady ma kształt prostokąta, podzielonego na n x m segmentów. Możesz rozbić tą tabliczkę na dwie części przez prostą linię. Czy można oderwać dokładnie k segmentów z
5
Toto00:
Rozwiń w szereg: 1) ln(4+ x
2
)
3
Re:
Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc z wykazaniem, przechodniością relacji? W = {<a,b>∊A
2
: ∃k∊N: b=k*a}