Falowody
Nivola: Na rysunku przedstawiony jest falowód o przekroju kwadratu. Długość boku przekroju wynosi a =
3.5. W kierunku dodatnim osi Z w falowodzie rozchodzi się fala TE o częstotliwości f. W
ścianie górnej falowodu, wykonano dwa niewielkie otwory odległe od siebie o L = 13,8 − tak jak
pokazuje to rysunek. Obliczyć częstotliwość, dla której interferencja konstruktywna w punkcie
P zachodzi dla kąta θ = 90
o . Przyjmij, że prędkość światła w próżni wynosi c
0 = 3*10
8
Tutaj rysunek:
https://i.imgur.com/9VjtSpw.png