matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka simon5005: Na ile sposobów może otrzymać głosy trójka kandydatów X, Y, Z, jeśli głosowanie przeprowadzono wśród n anonimowych wyborców. Zakładamy, że każdy głosujący oddał ważny głos na jednego z kandydatów.
9 lis 13:48
Bleee:
 (n−1)(n−2) 
Na

sposobów
 2! 
9 lis 13:53
Bleee:

nawias
n+1
nawias
nawias
2
nawias

Sorki... źle...
Winno byc

9 lis 13:56
Bleee: Ustawiasz n ludzi jeden obok drugiego... Masz n−1 miejsc pomiędzy nimi +2 skrajne (na lewo od pierwszego i na prawo od ostatniego)

nawias
n+1
nawias
nawias
2
nawias

W te miejsca wkładasz dwie przegrody na
sposoby.

9 lis 14:04
Jerzy: Bleee... raczej nie. Przy trzech głosujących jest 9 sposobów.
nawias
3+1
nawias
nawias
2
nawias

= 6 ≠ 9

9 lis 14:09
Bleee: Dobra... W tym co zrobiłem nie ma ujętej sytuacji, że wszyscy głosowali na jednego kandydata, ani to że środkowy nie dostaje głosu.
9 lis 14:24
Jerzy: A dlaczego tylko środkowy ? (300) (030) (003)
9 lis 14:27
PW: Liczbę oddanych głosów (n) należy przedstawić jako sumę trzech liczb naturalnych: x1 − liczba głosów oddanych na kandydata X x2 − oddanych na kandydata Y x3 − oddanych na kandydata Z (*) x1+x2+x3 = n, x1, x2, x3∊{0, 1, 2, 3, ..., n} Liczba rozwiązań równania (*) jest odpowiedzią.
9 lis 14:34
Pytający: Przy 3 głosujących jest 10 sposobów.

nawias
n+3−1
nawias
nawias
n
nawias

nawias
n+3−1
nawias
nawias
3−1
nawias

Ogólnie (z kombinacji z powtórzeniami):
=
sposobów.

nawias
n+3−1
nawias
nawias
3−1
nawias

można wytłumaczyć podobnie jak u Blee − sposobów, na które 3 kandydatów może

otrzymać n anonimowych głosów łącznie, w tym każdy co najmniej 0 głosów jest tyle samo, co sposobów, na które 3 kandydatów może otrzymać (n+3) anonimowych głosów łącznie, w tym każdy co najmniej 1 głos. A tu właśnie ustawiamy jeden obok drugiego (n+3) głosujących i wybieramy (3−1) z (n+3−1) miejsc pomiędzy nimi. Wybrane miejsca determinują liczbę głosów poszczególnych kandydatów.
9 lis 14:44
simon5005: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi emotka Najbardziej zrozumiałe jak dla mnie jest rozwiązanie @PW z ułożeniem równania co i tak potem sprowadza się do kombinacji z powtórzeniami,aby obliczyć ilość możliwych rozwiązań.
9 lis 15:09
Jerzy: Tak, przy trzech pominąłem układ (111)
9 lis 15:57