Monotonicznosc
adi3d: Witam, mam problem ze sprawdzeniem monotoniczności takiej funkcji
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| +...+ |
| |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | |
Zrobiłem an+1−an ale nie wiem jak działać gdy są to ciągi z wielokropkiem (...)
Proszę o pomoc. W góry dziękuje
9 lis 19:57
Krzysiek60: A co wyszlo z tej roznicy?
9 lis 20:03
Krzysiek60:
| | 1 | | 1 | |
an+1−an}= |
| − |
| wedlug mnie |
| | 2n+1 | | n+1 | |
9 lis 20:06
adi3d: zacząłem tak
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| −( |
| + |
| +...+ |
| = |
| n+2 | | n+3 | | 2n+2 | | n+1 | | n+2 | | 2n | |
W jaki sposób doszedłeś do rozwiązania które napisałeś?
9 lis 20:09
9 lis 20:13
Krzysiek60: Ja nie wiem ktory jest prawidlowy
Musi ktos sie wypowidziec
9 lis 20:14
Adamm:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1−an = |
| + |
| − |
| |
| | 2n+2 | | 2n+1 | | n+1 | |
skraca się
9 lis 20:14