Rozwiń w szereg
Toto00: Rozwiń w szereg:
1) ln(4+ x2)
2) cos2x
9 lis 07:14
Bleee: Hmmm
A potrafisz rozwinąć w szereg potegowy takie funkcje jak:
f(x) = ln(1+x)
f(x) = cosx


Jeżeli nie to wybacz ale przez komórkę nie będę epopei pisał, jeżeli tak to można dojść do tych
rozszerzeń wykorzystując te co podalem
9 lis 09:01
Mariusz:
| | 1 | |
2) cos2(x)= |
| (1+cos(2x)) |
| | 2 | |
1) tutaj wygodnie będzie policzyć n. pochodną funkcji ln(4+t)
a następnie podstawić t=x
2
9 lis 11:02
Bleee:
Albo mozna: ln(4+x2) = ln(4*(1 + (x/2)2)) = ln(1 + (x/2)2) + ln4
Co nie zmnie faktu że jeżeli nie potrafi rozwinąć w szereg cos(x) czy też ln(1+x) to tego nie
zrobi
9 lis 11:07
Mariusz:
f
(0)(x)=ln(4+x)
Gdybyśmy chcieli liczyć od razu liczyć pochodną z ln(4+x
2)
to podczas liczenia pierwszej pochodnej musielibyśmy korzystać z pochodnej złożenia
co wymusiłoby korzystanie z pochodnej iloczynu dla pochodnych wyższych rzędów
co mogłoby utrudnić zgadnięcie wzoru na n. pochodną tej funkcji
nawet po użyciu wzoru Leibniza na pochodną iloczynu
9 lis 12:38
Mariusz:
cosinusa też łatwo rozwinąć w szereg korzystając z pochodnej
f
(0)(x)=cos(x)
| | π | |
f(1)(x)=−sin(x)=cos(x+ |
| ) |
| | 2 | |
| | π | |
f(2)(x)=−cos(x)=cos(x+2 |
| ) |
| | 2 | |
| | π | |
f(3)(x)=sin(x)=cos(x+3 |
| ) |
| | 2 | |
| | π | |
f(4)(x)=cos(x)=cos(x+4 |
| ) |
| | 2 | |
| | π | |
f(5)(x)=−sin(x)=cos(x+5 |
| ) |
| | 2 | |
9 lis 12:55