granice ciągów
Jakub: Oblicz granicę
| | √n2+6−n | | √n2+6+n | | √n2+2+n | |
limn → ∞ |
| * |
| * |
| = |
| | √n2+2−n | | √n2+6+n | | √n2+2+n | |
czy dobrze zrobiłem to zadanie?
9 lis 17:31
Krzysiek60: Dlaczego uwazasz ze 3*[∞/∞]=3?
9 lis 18:24
Jakub: Jak należałoby przekształcić pozostałą część
10 lis 10:31
jc: Zostawiłbym tak jak masz, ale jak chcesz, możesz podzielić licznik i mianownik przez n.
| | √1+2/n2 + 1 | |
... = 3 |
| |
| | √1+6/n2 + 1 | |
10 lis 10:35
Jakub: Ale wtedy nadal mamy wynik 3?
10 lis 11:42
Jerzy:
Bo to jest granica.
10 lis 11:49