Przestrzen wektorowa
Blondyn: Niech A = {0,1}. W zbiorze A określamy działanie ⊕ przyjmu− jąc: 0⊕0 = 0, 0⊕1 = 1⊕0 = 1, 1⊕1
= 0, oraz działanie ⊙ przyjmując: 0 ⊙ 0 = 0 ⊙ 1 = 1 ⊙ 0 = 0, 1 ⊙ 1 = 1.
W zbiorze A2 określamy działanie dodawania jako: (a, b) + (c, d) = (a ⊕ c, b ⊕ d), oraz
mnożenie przez elementy z ciała A następująco: α · (a, b) = (α⊙a,α⊙b).
Udowodnilem, ze (A2, +, ·) jest przestrzenią wektorową nad ciałem A.
Teraz nie wiem jak zrobić ten podpunkt:
c) Wykaż, że przestrzeń A2 posiada dokładnie pięć podprzestrzeni.
9 lis 17:56
jc: Jedna podprzestrzeń zerowymiarowa.
{(0,0)}
Jedna podprzestrzeń dwuwymiarowa.
{(0,0),(0,1),(1,0),(1,1)}
3 podprzestrzenie jednowymiarowe
{(0,0), (0,1)}
{(0,0), (1,0)}
{(0,0), (1,1)}
Razem 5 podprzestrzeni.
9 lis 18:20