Czy można oderwać dokładnie k segmentów z tabliczki czekolady
Mudcrab: Tabliczka czekolady ma kształt prostokąta, podzielonego na n x m segmentów. Możesz rozbić tą
tabliczkę na dwie części przez prostą linię. Czy można oderwać dokładnie k segmentów z
tabliczki?
Przykładowe dane:
n = 4, m = 2, odp.: TAK
n = 2, m = 10, odp.: NIE
9 lis 12:07
Bleee:
Zależy jakie k ciebie interesuje
9 lis 12:22
Bleee:
k musi być podzielne przez n lub m − − > wtedy masz możliwość podzielenia
9 lis 12:23
Mudcrab: Ups, w przykładowych danych zapomniałem o k = 6 i k = 7 (odpowiednio). Dziękuję za odpowiedź,
ale niestety program daje złą odpowiedź przy którymś teście (niestety nie mam wglądu do danych
testowych). Reguła musi być bardziej skomplikowana niż podzielność przez n lub m.
9 lis 12:33
Jerzy:
To skąd wiesz,że "daje złą odpowiedź" ?
9 lis 12:34
Mudcrab: Failed test #5. Wrong answer (Nieudany test nr 5. Zła odpowiedź).
9 lis 12:36
Jerzy:
Znam angielski. Warunek, jaki podał Blee jest wystarczający.
9 lis 12:39
Bleee:
Nie jest bardziej skomplikowana... Dokładnie oto chodzi
9 lis 12:46
Mudcrab: Dziękuję pięknie za odpowiedzi. Musiałem jeszcze tylko dodać warunek, że k < m*n.
9 lis 12:47
Bleee:
Szczerze... Nawet nie wpadłem na to, że takiego warunku nie ma.
To się przecież samo przez sie
9 lis 12:54
Mudcrab: Też myślałem, że input będzie sensowny, ale jednak nie był

.
9 lis 12:55
Bleee:
Nie zrozumieliśmy się... Sądziłem że TY taki warunek od razu wpisałem (że względu na to że jest
to pierwsze co należy zagwarantować)
9 lis 12:57
Bleee:
wpisales*
9 lis 12:58
Mudcrab: Taa... powiedzmy, że to nie było zadanie w moim typie.
9 lis 13:02