matematykaszkolna.pl
Indukcja matematyczna UczącySię: Mam udowodnić indukcyjnie taką oto nierówność:(nie piszę całego procesu tak ładnie formalnie, bo jestem na telefonie emotka )
 n 
n! < (

)n , n => 6
 2 
Dla n = 6 80 < 81. Zakładamy ze wzor jest spełniony dla kazdego n =>6 Teza, wzór jest spełniony dla n+1
 n+1 
(n+1)! < (

)n+1
 2 
Dowód:
 n n n 
(n+1)!= (n+1)(n!) (Z założenia) < (n+1)(

)n = n(

)n + (

)n ... tutaj
 2 2 2 
utknąłem. Proszę o wskazówkę
9 lis 12:24
Bleee:
 (n+1)n 
Nalezy wykazać ze: nn

2 
Jak to udowodnisz to po prostu robisz to szacowanie i masz gotowe
9 lis 12:51
Omikron: "Zakładamy ze wzor jest spełniony dla kazdego n =>6" W tym momencie zakładasz tezę z zadania, więc dowód przestaje mieć sens. Powinieneś założyć, że jest to spełnione dla pewnego n >= 6, a dopiero pod koniec stwierdzić, że z dowolności wyboru n udowodniłeś prawdziwość dla każdego n. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie za coś takiego wyzerowują punkty z zadania.
9 lis 12:54
jc: Nierówność Blee Jeśli a>b>0, to an−bn=(a−b)(an−1+an−2b+...+bn−1)>n(a−b)bn−1 W szczególności (n+1)n−nn > n nn−1 (n+1)n > 2nn
9 lis 14:40
UczącySię: Przepraszam, że dopiero teraz ... Omikron wiem, napisałem, że nie piszę "ładnie" Bleee i jc, czy muszę udowadniać coś innego niż to co mam ? Ja nigdy bym nie wpadł na takie coś i żeby potem szacowanie zrobić. A co więcej, jc, to co napisałeś to chyba nie jest nierówność blee, na końcu jest, ale na początku to dla mnie kompletnie tego nie przypomina. Co robić ?emotka
11 lis 23:27