Indukcja matematyczna
UczącySię: Mam udowodnić indukcyjnie taką oto nierówność:(nie piszę całego procesu tak ładnie formalnie,
bo jestem na telefonie

)
Dla n = 6
80 < 81.
Zakładamy ze wzor jest spełniony dla kazdego n =>6
Teza, wzór jest spełniony dla n+1
Dowód:
| | n | | n | | n | |
(n+1)!= (n+1)(n!) (Z założenia) < (n+1)( |
| )n = n( |
| )n + ( |
| )n ... tutaj |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
utknąłem. Proszę o wskazówkę
9 lis 12:24
Bleee:
| | (n+1)n | |
Nalezy wykazać ze: nn ≤ |
| |
| | 2 | |
Jak to udowodnisz to po prostu robisz to szacowanie i masz gotowe
9 lis 12:51
Omikron:
"Zakładamy ze wzor jest spełniony dla kazdego n =>6"
W tym momencie zakładasz tezę z zadania, więc dowód przestaje mieć sens. Powinieneś założyć, że
jest to spełnione dla pewnego n >= 6, a dopiero pod koniec stwierdzić, że z dowolności wyboru
n udowodniłeś prawdziwość dla każdego n.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie za coś takiego wyzerowują punkty z zadania.
9 lis 12:54
jc: Nierówność Blee
Jeśli a>b>0, to
an−bn=(a−b)(an−1+an−2b+...+bn−1)>n(a−b)bn−1
W szczególności
(n+1)n−nn > n nn−1
(n+1)n > 2nn
9 lis 14:40
UczącySię: Przepraszam, że dopiero teraz ...
Omikron wiem, napisałem, że nie piszę "ładnie"

Bleee i jc, czy muszę udowadniać coś innego niż to co mam ?
Ja nigdy bym nie wpadł na takie coś i żeby potem szacowanie zrobić.
A co więcej, jc, to co napisałeś to chyba nie jest nierówność blee, na końcu jest, ale na
początku to dla mnie kompletnie tego nie przypomina. Co robić ?
11 lis 23:27