matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 30.9.2017
Zadania
Odp.
0
marysia:
zrobiłam pozostałe podpunkty z tych zadań ale nie wiem jak zrobić zad 9 podpunkt C i zadanie 30 podpunkt d
7
bronx:
Witam, sytuacja z życia skłoniła mnie do napisania takiego zadania, ale nie wiem jak to się liczy.
10
gość:
Jak najłatwiej narysować wykres takiego czegoś y=−(x−10)
2
+3
0
jaki:
Niech ABC bedzie trojkątem gdzie ∡ BAC=α. Niech D nalezy do AC tak że AD=2DC, oraz niech ∡ DBC=β, gdzie tgα=4/3 oraz tgβ=1/4. Wyznacz kąt ACB.
1
Marek:
[3+(−16):4]*[−5−(−2)*3]
a).
[8+8:9−2)]−(−48):(−16)
−2+18: [2−(−4)]−[(−2)*(−4)
b).
[(−12):(−3)+(−3)*2]−(−6)
13
asdasd:
Czy wyrażenie
∞
+
∞
, traktujemy jako nieoznaczone w przypadku granic?
9
Microsoft:
5− latku
czy masz oprogramowanie z oficjalnego źródła?
1
zen:
Wyznacz te wartości m, dla którego miejsce zerowe funkcji f(x) = |m − 2|x − 2 + m jest liczbą mniejszą od 3
1
Janusz:
W klasie jest n chłopców i n dziewcząt. Na ile sposobów można wybrać spośród nich n−os. delegację?
1
german:
Jak rozwiązać tę nierówność? Krok po kroku.
8
sara:
wyznacz wszystkie naturalne wartosci m , dla którychpodane liczby : 6/m+3 i 12/m+m sa naturalne prosze o rozpisanie tego zadania , dziekuję z góry
13
j77:
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc że do jej wykresu należą punkty:
9
Kati:
Iteracja jak to policzyć? Brakuje chyba danych.
7
Marcin:
Jeżeli dł. danego prostokąta zwiększymy o 4cm, a szer. zmniejszymy o 2 cm, to pole prostokąta nie zmieni się. Jeżeli zaś dł. zwiększymy o 2 cm, a szer. zmniejszymy o 4 cm, to pole
8
Ola:
Przez punkt P należący do boku pewnego trójkąta poprowadzono proste równoległe do dwóch pozostałych boków tego trójkąta i otrzymano równoległobok. W jakim stosunku
1
ygrek:
Znajdz w trójkacie ABC punkt D na boku AB taki ze AB, BC, CA,CD są liczbami naturalnymi oraz
AD
9
=
, lub wykaż że taki trójkąt nie istnieje.
DB
7
3
Kamila:
...x+...y=... ...x+...y=...
6
orrfaar:
Wyrażenie (3a/1−3a + 2a/1+3a): 6a2+10a/1−6a+9a2 dla a≠−5/3 , a≠−1/3 , a≠0 , a≠1/3
1
janek:
Rybak płynie łódką w górę rzeki. Przepływając pod mostem do wody wypadł czerpak. Po godzinie rybak zauważył zgubę, zawrócił i dogonił czerpak w odległości 6 km poniżej mostu. Jaka jest
1
klops:
Dwaj latarnicy zsynchronizowali zegarki i wysłali jednocześnie błyski światła. Obserwator znajdujący się na prostej łączącej latarnie zarejestrował błysk latarni pierwszej o 4
3
tyna:
Rowerzysta jedzie z jednego miasta do drugiego. Połowę drogi przebywa z prędkością 12 km/h. Połowę pozostałego czasu jedzie z prędkością 6 km/h, a następnie do końca drogi idzie pieszo z
4
tusia:
Dwa pojazdy wyruszają z tego samego miejsca. Jeden pojazd jedzie na północ z prędkością o wartości v1=54km/h, a drugi na wschód z prędkością o wartości v2=72km/h. Oblicz wartość
3
gość:
Wykaż, że funkcja f(x)=log
3
cos2x jest parzysta, wskaż dziedzinę. Proszę o pomoc
1
Kati:
Czy to zadanie ma jednoznaczne rozwiązanie? Czy brakuje danych?
2
Asia:
Czy dobrze to rozwiązałam? IxI
x−1
<1
3
gość:
Dlaczego dziedziną funkcji logarytmicznej np. y=log x jest zbiór liczb rzeczywistych a nie x∊(0,+
∞
)?
14
kot felix:
Jak sprawdzić czy funkcja jest iniekcją(różnowartościowa)
np na tych 2 przykładach na których to widać gołym okiem, ale chcę wiedzieć jak to się
6
Kati:
Przekątna trapezu równoramiennego tworzy z dłużą podstawa trapezu kat o mierze 40 stopni i ma długość 40cm.
1
magda_16:
Dwa ciała poruszają się ruchem jednostajnym naprzeciw siebie. Odległość między nimi zmniejsza się o Δl1 = 16 m w ciągu każdych Δt1 = 10 s. Jeżeli te ciała poruszają się w tą samą stronę z
5
K.:
Rozwiąż rówanie log(10
(
2x)+9)=x+1
3
arek98:
Dla jakiej wartości p równanie cosx=p
2
+1 o niewiadomej x należącej do przedziału <180stopni;0stopni> ma rozwiązanie?
10
3h:
Trzy okręgi o promieniach 2, 4 i 6 są parami zewnętrznie styczne odpowiednio w punktach A,B,C. Niech r bedzie promieniem okregu wpisanego w trójkąt ABC. Pokaż że
5
kabaczek:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja liniowa określona wzorem f(x) = (m−5)
2
x +3
3
Kalirr:
Witam. Mam problem ze zrozumieniem pewnego typu zadań z wartością bezwzględna. Np. Znajdź wszystkie rozwiązania nierówności |x| − 2*|x−4|>1 należące do
1
kabaczek:
Czy liczba będąca rozwiązaniem równania x = (1−
√
3
)
2
+
√
3
x należy do zbioru rozwiązań nierówności |x+2| >−x