jw
tusia: Dwa pojazdy wyruszają z tego samego miejsca. Jeden pojazd jedzie na północ z prędkością o
wartości v1=54km/h, a drugi na wschód z prędkością o wartości v2=72km/h. Oblicz wartość
prędkości, z którą drugi pojazd oddala się od pierwszego i wskaż jej kierunek.
Obliczyłam z tw. Pitagorasa, że wartość prędkości z którą pojazd 2 oddala się od 1 wynosi 90
km/h czyli 25 m/s. Ale o co chodzi z tym kierunkiem? Jak mam to wskazać? Funkcje
trygonometryczne może? Wektory? Ktoś? Coś?
30 wrz 15:41
'Leszek:

v
21 =
√ v12 + v22 = 25 m/s
30 wrz 15:54
tusia: Tak. Napisałam że tą część zadania już zrobiłam... ale mi chodzi jedynie o to w jakim kierunku?
Jak to obliczyć?
30 wrz 15:56
'Leszek: widzisz rysunek , trygonometria !
30 wrz 15:57
tusia: Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co mam z niego odczytać...
30 wrz 16:15