ruch
magda_16: Dwa ciała poruszają się ruchem jednostajnym naprzeciw siebie. Odległość między nimi zmniejsza
się o Δl1 = 16 m w ciągu każdych Δt1 = 10 s. Jeżeli te ciała poruszają się w tą samą stronę z
tymi samymi prędkościami, to odległość między nimi zwiększa się o Δl2 = 3 m w ciągu każdych
Δt2 = 5 s. Z jaką prędkością porusza się każde z tych ciał?
Macie pomysł na to zadanie?
Obstawiam układ równań, ale nie potrafię wyznaczyć równań. Ktoś ma jakiś pomysł?
30 wrz 12:36
'Leszek: v
1 − predkosc pierwszego ciala
v
2 − predkosc drugiego ciala
Gdy ciala poruszaja sie naprzeciw siebie :
Gdy ciala poruszaja sie w jedna strone :
W tresci zadania jest blad , zle sformulowanie "...z tymi samymi predkosciami ...."
przy takim sformulowaniu odleglosc miedzy cialami jest stala !,
30 wrz 12:55