oblicz
sara: wyznacz wszystkie naturalne wartosci m , dla którychpodane liczby : 6/m+3 i 12/m+m sa naturalne
prosze o rozpisanie tego zadania , dziekuję z góry
30 wrz 19:50
Blee:
Najpierw napisz prawidlowo te ulamki
30 wrz 19:54
sara: 6m +3 i 12m +m
30 wrz 20:06
kochanus_niepospolitus:
nadal nic za cholerę nie wiadomo ... teraz jeszcze gorzej
30 wrz 20:09
sara: 3+ ułamek 6/m i m + ulamek 12/m
30 wrz 20:12
Mila:
Ułamki piszemy za pomocą dużej litery U.
U{licznik} {mianownik} bez tej spacji w środku.
30 wrz 20:13
Adamm: U { } { }
jeśli usunę spacje, i między nawiasami wstawię 3 oraz 4, dostanę
30 wrz 20:14
kochanus_niepospolitus:
aby to byli liczby naturalne to m musi dzielić (bez reszty) liczbę 6 i 12
stąd masz m = 1, m =2, m=3, m=6
i wtedy masz odpowiednio pary:
9 i 13
6 i 8
5 i 7
4 i 8
30 wrz 20:15
sara: dzieki wielkie
30 wrz 21:04