geometria układ równań
Marcin: Jeżeli dł. danego prostokąta zwiększymy o 4cm, a szer. zmniejszymy o 2 cm, to pole prostokąta
nie zmieni się. Jeżeli zaś dł. zwiększymy o 2 cm, a szer. zmniejszymy o 4 cm, to pole
zmniejszy się o 40cm
2
oblicz dł i szer prostokąta
prosiłbym o rozwiązanie za pomocą układu równań
rozwiązując układ równań:
(x+4)(y−2)=xy
(x+2)(y−4)=xy − 40
wychodzi mi y na minusie
30 wrz 18:05
Blee:
Pokaz swoje obliczenia
30 wrz 18:13
Blee:
4y −2x = 8
2y −4x = −32
Z drugiego podstawiamy do pierwszego:
(8x − 64) − 2x = 8
6x = 72
x = ...
30 wrz 18:16
Milo: x = 12
2y = 4x − 32
y = 2*12 − 16 = 8
30 wrz 18:18
Marcin: (x+4)(y−2)=xy
(x+2)(y−4)=xy − 40
xy−2x+4y−8=xy
xy−4x+2y−8=xy − 40
xy−2x+4y−xy=8
xy−4x+2y−xy= −40 + 8
−2x+4y=8
−4x+2y=−32 / : 2
−2x+4y=8
−2x+y=−16
+
5y=−8
30 wrz 18:25
Mila:
odejmujemy stronami
(x+4)*(y−2)−(x+2)*(y−4)=40
xy−2x+4y−8−(xy−4x+2y−8)=40
−2x+4y−8+4x−2y+8=40
2x+2y=40⇔x+y=20⇔y=20−x
do (1)
(x+4)*(20−x−2)=x *(20−x)
72−6x=0
x=12
y=8
spr.
x*y=12*8=96
1) x+4=16, y−2=6, 16*6=96 zgodność z treścią
2) x+2=14, y−4=4, 14*4=56
96−56=40 zgodność z treścią
30 wrz 18:26
Adamm: jak dodajesz te 2 linijki to masz
−4x+5y=−8
a nie
5y=−8
30 wrz 18:27
Marcin: ale błąd zrobiłem dopiero teraz go zauważyłem dodałem takie same współczynniki
30 wrz 18:29