Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci
orrfaar: Wyrażenie
(3a/1−3a + 2a/1+3a): 6a2+10a/1−6a+9a2 dla a≠−5/3 , a≠−1/3 , a≠0 , a≠1/3
doprowadź do najprostszej postaci
30 wrz 16:16
Jerzy:
To jest bełkot.
30 wrz 16:18
5-latek: to zapisz to najpierw porzadnie
masz wpisz a otrzymasz i Kliknij po wiecej przykladow
np 6a2= 12a a pewnie ma byc 6a2
30 wrz 16:19
kochanus_niepospolitus:
naucz się PRAWIDŁOWO zapisywać ułamki bo to co napisałeś/−aś to jest równoznaczne z:
naprawdę tak trudno jest napisać nawiasy (jak już kopiujesz z jakiejś strony)
30 wrz 16:20
orrfaar: Okej, przepraszam, ale pierwszy raz dodawałem zadanie, jeszcze raz napiszę
| | 3a | | 2a | | 6a2+10a | |
( |
| + |
| ): |
| |
| | 1−3a | | 1+3a | | 1−6a+9a2 | |
30 wrz 16:25
kochanus_niepospolitus:
| 3a | | 2a | | 3a(1+3a) + 2a(1−3a) | |
| + |
| = |
| = |
| 1−3a | | 1+3a | | (1−3a)(1+3a) | |
zauważ, że:
6a
2 + 10a = 2a(5 + 3a)
natomiast:
1−6a+9a
2 = (1 − 3a)
2
30 wrz 16:29
orrfaar: Dziękuję bardzo
30 wrz 16:41