Sprawdzanie czy funkcja jest różnowartościowa
kot felix: Jak sprawdzić czy funkcja jest iniekcją(różnowartościowa)

np na tych 2 przykładach na których to widać gołym okiem, ale chcę wiedzieć jak to się
sprawdza.
a)x
3+2
b)x
2−2x+1
30 wrz 14:36
karty do gry : a jaka jest definicja funkcji różnowartościowej ?
30 wrz 14:36
kot felix: nie ma 2 argumentów z taką samą wartością
30 wrz 14:38
karty do gry :
czyli z tego, że
f(x1) = f(x2)
musi wyniknąć
x1 = x2
Rozpisujesz f(x1) = f(x2) i patrzysz co wychodzi.
30 wrz 14:39
kochanus_niepospolitus:
na przykładzie(a)
f(x1) = x13 + 2 = x23 + 2 = f(x2) ⇔ x13 = x23 ⇔ x1 = 3√x23 ⇔ x1 = x2
(ponieważ potęga jest nieparzysta)
30 wrz 14:45
kot felix: to mogę identycznie zrobić z x2 i też wyjdzie x1=x2
30 wrz 14:53
kot felix: x12−2x+1=x22−2x+1
x12=x22
x1=x2
30 wrz 14:57
iteRacja: jeśli (x1)2 = (x2)2
to x1 = x2 lub x1 = − x2
30 wrz 15:09
iteRacja:
masz dwie możliwości więc funkcja kwadratowa nie jest różnowartościowa
30 wrz 15:10
iteRacja:
dla dwóch różnych argumentów funkcja przyjmuje ten samą wartość, czyli nie jest
różnowartościowa
30 wrz 15:13
kot felix: masz rację, dzięki. nie zauważyłem
30 wrz 15:13
kot felix: Czyli wielomiany parzystych stopni też nie są 1−1?
30 wrz 15:15
iteRacja:
jeśli D = ℛ to parzystych stopni nie są różnowartościowe
zresztą nieparzystych stopni też mogą nie być różnowartościowe
30 wrz 15:19
kot felix: a podasz jakiś przydład nieparzystych i nie różnowartościowych wielomianów?
30 wrz 15:24
iteRacja:
jeśli wielomian stopnia np. trzeciego ma trzy miejsca zerowe,
to dla trzech wartości argumentu przyjmuje taką samą wartość ( czyli 0)
i już nie jest to f.różnowartościowa
to że funkcja nie jest różnowartościowa łatwo zobaczyć z wykresu
30 wrz 15:30