matematykaszkolna.pl
Iteracja Kati: Iteracja jak to policzyć? Brakuje chyba danych. Pomocy Chodzi o adanie: przekatna trapezu ramieniem tworzy z dłuższym bokiem kat 60 stopni i ma długość 40. Oblicz obwod trapezu. Pole to pikuś.
30 wrz 18:34
Adamm: przecież ci kochanus napisał https://matematykaszkolna.pl/forum/358333.html
30 wrz 18:39
kochanus_niepospolitus: I Kati −−− pola TAKŻE nie da się wyliczyć, ale to już inna sprawa emotka
30 wrz 20:05
kochanus_niepospolitus: Aby obliczyć pole i obwód konieczna jest wiedza odnośnie długości dłuższej podstawy tegoż trapezu.
30 wrz 20:07
iteRacja: rysunek mogę się mylić! mnie się to zdarza całkiem często, ale chętnie się uczę jak się mylę to mnie poprawiajcie, w pierwszej wersji zadania była mowa o trapezie równoramiennym i dlatego sadzę, że da się policzyć i pole i obwód na rysunku przez a jest oznaczona cała dłuższa podstawa
 a+b 1 3 
P=

*h = d *cos 60o * d* sin 60o =d2*

*

− tak jak wyliczył Adamm
 2 2 2 
trapez jest równoramienny więc da się wpisać w okrąg z tw.Ptolomeusza d2 =a*b + c2 40*40 = a*b + c2 oraz można zastosować wzór na pole czworokąta wpisanego w okrąg, bo pole już mamy p − połowa obwodu czworokąta
 a+b+2c a+b 
p =

=

+ c = d *cos 60o + c
 2 2 
P = (p−a)(p−b)(p−c)(p−c)
 a+b a+b 
P2 = (p−a)(p−b)(p−c)(p−c) = (p−a)*(p−b)*

*

=
 2 2 
= (p−a)*(p−b)*d *cos 60o*d *cos 60o Kati bardzo długi sposób, dużo liczenia i nie wiadomo czym się skończy...
30 wrz 21:09
iteRacja: jak to czytam, to dochodzę do wniosku, że lepiej uznać, że jest za mało danych
30 wrz 21:11
Adamm: oba trapezy w linku są równoramienne, ale obwody mają różne
30 wrz 21:15
kochanus_niepospolitus: rysunek iteRacja ... gdyby nawet zostało ustalone, że informacją dodatkowo jest 'dłuższa podstawa' (czyli nie dopuszczamy możliwości aby dwie podstawy miały taką samą długość) to nadal niemożliwe jest obliczenie (jednoznacznie) obwodu −−− na pole to wystarczy. Oba przedstawione trapezy mają mają taką samą sumę podstaw (wynosi 30j "kartkowych") natomiast ramiona są nachylone pod innym kątem i w efekcie mamy inny obwód tychże trapezów.
30 wrz 21:18
kochanus_niepospolitus: iteRacja −−− zauważ, że w swoim wyprowadzeniu masz dwie dane, który 'nie znamy' (długości podstaw).
30 wrz 21:20
iteRacja: jasne, nie ma co liczyć pora na odpoczynek emotka
30 wrz 21:22