Iteracja
Kati: Iteracja jak to policzyć?
Brakuje chyba danych.
Pomocy
Chodzi o adanie: przekatna trapezu ramieniem tworzy z dłuższym bokiem kat 60 stopni i ma
długość 40.
Oblicz obwod trapezu. Pole to pikuś.
30 wrz 18:34
30 wrz 18:39
kochanus_niepospolitus:
I Kati −−− pola TAKŻE nie da się wyliczyć, ale to już inna sprawa
30 wrz 20:05
kochanus_niepospolitus:
Aby obliczyć pole i obwód konieczna jest wiedza odnośnie długości dłuższej podstawy tegoż
trapezu.
30 wrz 20:07
iteRacja:

mogę się mylić!
mnie się to zdarza całkiem często, ale chętnie się uczę
jak się mylę to mnie poprawiajcie,
w pierwszej wersji zadania była mowa o trapezie
równoramiennym
i dlatego sadzę, że da się policzyć i pole i obwód
na rysunku przez a jest oznaczona cała dłuższa podstawa
| | a+b | | 1 | | √3 | |
P= |
| *h = d *cos 60o * d* sin 60o =d2* |
| * |
| − tak jak wyliczył Adamm |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
trapez jest równoramienny więc da się wpisać w okrąg
z
tw.Ptolomeusza d
2 =a*b + c
2
40*40 = a*b + c
2
oraz można zastosować
wzór na pole czworokąta wpisanego w okrąg, bo pole już mamy
p − połowa obwodu czworokąta
| | a+b+2c | | a+b | |
p = |
| = |
| + c = d *cos 60o + c |
| | 2 | | 2 | |
P =
√(p−a)(p−b)(p−c)(p−c)
| | a+b | | a+b | |
P2 = (p−a)(p−b)(p−c)(p−c) = (p−a)*(p−b)* |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | |
= (p−a)*(p−b)*d *cos 60
o*d *cos 60
o
Kati bardzo długi sposób, dużo liczenia i nie wiadomo czym się skończy...
30 wrz 21:09
iteRacja:
jak to czytam, to dochodzę do wniosku, że lepiej uznać, że jest za mało danych
30 wrz 21:11
Adamm: oba trapezy w linku są równoramienne, ale obwody mają różne
30 wrz 21:15
kochanus_niepospolitus:

iteRacja ... gdyby nawet zostało ustalone, że informacją dodatkowo jest 'dłuższa podstawa'
(czyli nie dopuszczamy możliwości aby dwie podstawy miały taką samą długość) to nadal
niemożliwe jest obliczenie (jednoznacznie) obwodu −−− na pole to wystarczy.
Oba przedstawione trapezy mają mają taką samą sumę podstaw (wynosi 30j "kartkowych") natomiast
ramiona są nachylone pod innym kątem i w efekcie mamy inny obwód tychże trapezów.
30 wrz 21:18
kochanus_niepospolitus:
iteRacja −−− zauważ, że w swoim wyprowadzeniu masz dwie dane, który 'nie znamy' (długości
podstaw).
30 wrz 21:20
iteRacja:
jasne, nie ma co liczyć
pora na odpoczynek
30 wrz 21:22