Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc że do jej wykresu należą punkty...
j77: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc że do jej wykresu należą punkty:
A = (−1, 5)
B = (3, 1)
C = (5, 2)
Podstawiam to pod wzór funkcji kwadratowej:
5 = a − b + c
1 = 9a + 3b + c
2 = 25a + 5b + c
Ale gdy próbuję to rozwiązać to wychodzą strasznie dziwne liczby, jak poprawnie rozwiązać taki
układ równań?
30 wrz 19:28
Blee:
To pokaz jak liczysz
30 wrz 19:44
Blee:
Bez liczenia zgaduje ze:
a = 0.5
xwierzcholka = 3
ywierzcholka = 1
Czyli punkt B jest wierzcholkiem.
30 wrz 19:46
Blee:
Więc mamy f(x) = 0.5(x−3)2 + 1
30 wrz 19:49
5-latek: Czesc
Blee 
Mozna rozwiazac tak
1 Wzor interpolacyjny Lagrange"a (nie ma go w liceum
2) metoda wyznacznikowa (wyznacznik stopnia trzeciego ,, nie weim czy go Wam pokazywali jak
rozwiazaywac
3. Np z 1 rownania wyznaczyc jaks zmienna i podstawiac .
30 wrz 19:49
5-latek: Czesc
Blee 
Mozna rozwiazac tak
1 Wzor interpolacyjny Lagrange"a (nie ma go w liceum
2) metoda wyznacznikowa (wyznacznik stopnia trzeciego ,, nie weim czy go Wam pokazywali jak
rozwiazaywac
3. Np z 1 rownania wyznaczyc jaks zmienna i podstawiac .
30 wrz 19:49
Blee:
Cos nie tak zapisalem
30 wrz 19:52
Blee:
To bedzie:
f(x) = 0.25(x−3)2 + 1
Witam 5−latka
30 wrz 19:55
j77: Nie chodzi mi o sam wzór funkcji bo on mi nie powie jak to zrobić, tylko jak to obliczyć, tak
jak mówił 5−latek: podstawianiem pod równanie
30 wrz 20:02
kochanus_niepospolitus:
dlatego na początku napisałem −−− POKAŻ SWOJE OBLICZENIA
30 wrz 20:04
Adamm: 1, −1, 1, 5
9, 3, 1, 1
25, 5, 1, 2
w2 → w2−w1
w3 → w3−w1
1, −1, 1, 5
8, 4, 0, −4
24, 6, 0, −3
w2 → w2/4
w3 → w3/3
1, −1, 1, 5
2, 1, 0, −1
8, 2, 0, −1
w3 → w3−2w2
w3 → w3/4
1, −1, 1, 5
2, 1, 0, −1
1, 0, 0, 1/4
w2 → w2−2w1
w1 → w1−w3
0, −1, 1, 19/4
0, 1, 0, −3/2
1, 0, 0, 1/4
w1 → w1+w2
0, 0, 1, 13/4
0, 1, 0, −3/2
1, 0, 0, 1/4
no i mamy
a=1/4, b=−3/2, c=13/4
f(x)=(1/4)x2−(3/2)x+13/4=(1/4)(x−3)2+1
30 wrz 20:11
Mila:

5 = a − b + c
1 = 9a + 3b + c
2 = 25a + 5b + c
(1−2), (2−3)
4=−8a−4b /:(−2)
−1=−16a−2b
−−−−−−−−−−−−
4a+2b=−2
−16a−2b=−1
−−−−−−−− +
−12a=−3
| | 1 | | 3 | |
a= |
| ⇔2b=−2−4a , 2b=−2−1, b=− |
| |
| | 4 | | 2 | |
30 wrz 20:12
j77: Dziękuję
30 wrz 20:19
Eta:
Umieszczając punkty w układzie współrzędnych
W=B(3,1)
Z postaci kanonicznej
y=a(x−3)
2+1 i C(5,2) i A(−1,5)
2=a(5−3)
2+1 5=a(−1−3)
2+1
2=4a+1 5=16a+1
| | 1 | |
y= |
| (x−3)2+1 −− postać kanoniczna |
| | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 13 | |
y = |
| x2− |
| x+ |
| −− postać ogólna |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
30 wrz 20:40