matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy i porównanie liczb
marysia:
zrobiłam pozostałe podpunkty z tych zadań ale nie wiem jak zrobić zad 9 podpunkt C i zadanie 30 podpunkt d
https://zapodaj.net/cdada34640df9.jpg.html
https://zapodaj.net/761bf810552a0.jpg.html
30 wrz 23:41
Janek191:
1
x =
y =
3
√
25
−
3
√
20
+ 2
3
√
2
3
√
5
−
3
√
4
Stosujemy wzór a
3
− b
3
= ( a − b)*( a
2
+ a*b + b
2
} z którego wynika, że
a
3
− b
3
a − b =
a
2
+ a*b + b
2
zatem
5 − 4
1
3
√
5
−
√
4
=
=
3
√
25
+
3
√
5
*
3
√
4
+
3
√
16
3
√
25
+
3
√
20
+ 2
3
√
2
czyli x =
3
√
25
+
3
√
20
+ 2
3
√
2
> y ============================
1 paź 07:22
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick