wartości parametru m
kabaczek: Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja liniowa określona wzorem
f(x) = (m−5)2x +3
30 wrz 10:43
kabaczek: jest parzysta?
30 wrz 10:44
kochanus_niepospolitus:
funkcja parzysta, to taka funkcja która spełnia warunek:
f(x) = f(−x)
(m−5)
2x + 3 = (m−5)
2*(
−x)) + 3
czyli:
2(m−5)
2x = 0
kiedy to jest spełnione dla KAŻDEGO 'x'
30 wrz 10:49
Jerzy:
Funkcja liniowa nigdy nie jest parzysta,a to jest funkcja liniowa.
30 wrz 12:41
RNJ:
jest parzysta dla m=5
30 wrz 12:46
Jerzy:
Racja
30 wrz 12:51