.
janek: Rybak płynie łódką w górę rzeki. Przepływając pod mostem do wody wypadł czerpak. Po godzinie
rybak zauważył zgubę, zawrócił i dogonił czerpak w odległości 6 km poniżej mostu. Jaka jest
prędkość rzeki, jeżeli rybak płynąc w górę i w dół wiosłuje jednakowo?
kochanus_niepospolitus:

v
w −−− prędkość wiosłowania
v
r −−− prędkość rzeki
t
1 −−− czas po jakim wioślarz zawrócił
t
2 −−− czas po którym dogonił czerpak
d
1 −−− droga jaką przebył wioślarz zanim zauważył czerpak
d
1,1 −−− droga jaką przebył czerpak
d
2 −−− droga jaką przebył wioślarz od zawrócenia do dogonienia czerpaka
d
2,2 −− droga jaką przebył czerpak od momentu zawrócenia wioślarza
d
1,1 + d
2,2 = 6km
d
2 = d
1 + d
1,1 + d
2,2 = d
1 + 6km
t
1 = 1h
v
w, v
r, t
2, d
1, d
2 =

(v
w−v
r)*t
1 = d
1
v
r*t
1 = d
1,1
(v
w + v
r)*t
2 = d
2 = d
1 + d
1,1 + d
2,2
v
r*t
2 = d
2,2
można to zapisać jako:
(v
w−v
r)*1 = d
1
v
r(1 + t
2) = 6km
(v
w + v
r)*t
2 = d
1 + 6km
czyli:
(v
w + v
r)*t
2 = (v
w−v
r)*1 + v
r(1 + t
2)
v
w*t
2 = v
w*1 −−−> t
2 = 1h
czyli v
r = 3 km/h