wykresy
gość: Jak najłatwiej narysować wykres takiego czegoś
y=−(x−10)2+3
30 wrz 22:48
Adamm: narysuj wykres y=−x2 i przesuń
30 wrz 22:51
kochanus_niepospolitus:
1) współczynnik 'a' (czyli przy najwyżej potędze) jest ujemny i wynosi '−1' (patrz minus przy
nawiasie) ... czyli wiesz, że ramiona skierowane do dołu
2) z tej postaci od razu widzisz współrzędne wierzchołka paraboli ... wierzchołek masz w
punkcie (10,3) −−− spójrz na wzór funkcji i zobacz skąd to wiemy
3) rysujesz
30 wrz 22:52
gość: o wektor [10,3] można przekształcić y=x2
30 wrz 22:52
gość: i potem o powinowactwo k=−1?
30 wrz 22:52
gość: ok, dzięki
30 wrz 22:52
Adamm: odwrotnie
najpierw o k=−1, a potem przesuwasz o wektor
30 wrz 23:00
gość: | | 3 | | 23 | |
ok, a mam jeszcze takie pytanie y= |
| x+ |
| tu się da jakoś przekształcić? |
| | 7 | | 7 | |
30 wrz 23:03
5-latek:
30 wrz 23:06
Adamm: najprościej będzie narysować
| | 3 | |
y= |
| x i przesunąć o [−3; 2] |
| | 7 | |
30 wrz 23:10
5-latek: Masz postac kierunkowa i pewnie chcesz pomnozyc lprawa strone prze 7? dostaniesz inna
funkcje
To mialem na mysli piszac pooprzedni post
jednak mozesz ta postac przeksztalcuc do postaci ogolnej
TEraz mozesz pomnozyc przez 7 i dostaniesz
7y−3x−23=0
30 wrz 23:14