Równania i nierówności z wartością bezwzględna
Kalirr: Witam. Mam problem ze zrozumieniem pewnego typu zadań z wartością bezwzględna. Np.
Znajdź wszystkie rozwiązania nierówności |x| − 2*|x−4|>1 należące do
a) przedziału (−∞;0)
b) przedziału <0;4)
W rozwiązaniach jest pokazane, że nierówność ze względu na przedział, x przyjmuje wartość
ujemna lub dodatnia ale nie mogę się zorientować skąd się to bierze i jak to przekształcać.
30 wrz 10:32
kochanus_niepospolitus:
dla przedziału (−
∞;0) wiesz, że x<0
czyli |x| =
−x (no bo x jest ujemne)
czyli |x−4| = −(x−4) (no bo x jest ujemne, to (x−4) 'tym bardziej' jest ujemne

)
analogiczne rozumowanie w drugim przedziale:
dla przedziału <0;4) wiesz, że x≥0 i x<4
czyli |x| =
+x (no bo x jest nieujemne)
czyli |x−4| =
−(x−4) (no bo x<4 , więc x−4 < 0)
30 wrz 10:36
Kalirr: A dlaczego przy nierówności 2|x−1|+x<4 brać pod uwagę przedziały (−∞;1) i <1;+∞), natomiast
przy nierówności |x+2|<1 zwyczajnie przedziały (−∞;0) i <0;+∞) ?
30 wrz 14:59
Jerzy:
Żadne przedziały.
|x + 2| < 1 ⇔−1 < x + 2 < 1
30 wrz 15:14