Przekątne trapezu
Kati: Przekątna trapezu równoramiennego tworzy z dłużą podstawa trapezu kat o mierze 40 stopni
i ma długość 40cm.
Oblicz obwód trapezu.
Na moje oko brakuje tu danych. Tak?
Proszę o opinie.
30 wrz 13:06
iteRacja:
starczy, spróbuj rozwiązać
30 wrz 13:11
Adamm:

a=40cos40
o
b=40sin40
o
P=ab=800sin80
o
30 wrz 13:34
Kati: Prosze czytać ze zrozumieniem. Pole to łatwe. Pytałem o obwód
30 wrz 13:36
Adamm: c − ramię
L=a+x+(a−x)+2c=2a+2c
z tw. Cosinusów
c2=(a−x)2+402−80(a−x)cos40o
z tw. Pitagorasa
c2=b2+x2
b2+x2=x2−2ax+a2+402−80acos40o+80xcos40o
wyliczasz x, masz c, i masz wtedy obwód
30 wrz 13:43
Kati: Twoje rownanie to Tożsamość!
30 wrz 15:15
Kati: Czyli brakuje tu danych
30 wrz 15:46