ekstremum
Ola: Przez punkt P należący do boku pewnego trójkąta poprowadzono proste równoległe
do dwóch pozostałych boków tego trójkąta i otrzymano równoległobok. W jakim stosunku
punkt P powinien dzielić bok trójkąta, aby pole równoległoboku było największe?
30 wrz 17:32
Blee:
Zapewne powinien lezec na dwusiecznej kata na przeciw tegoz boku
30 wrz 18:08
Ola: Nie mogę sobie z tym poradzić −.−
30 wrz 18:51
Blee:
Zauwaz ze pole tego rownolegloku bedzie rowne:
Pole duze trojkata − dwa pola malych trojkatow ktore sa do niego podobne.
Wiec zadanie polega na napisaniu kiedy te dwa trojkaty (w sumie) beda mialy najmniejsze pole i
tutaj juz mozesz wprowadzic skale.
I wykazac ze najmniejsze pole bedzie wtedy gdy punkt D lezy na srodku boku AB.
30 wrz 18:56
Mila:

P
ADPF=x*y*sinα
ΔFPC∼ΔABC
c*b−c*y=b*x
Stąd :
30 wrz 19:00
Adamm:

dzieli x:(a−x)
pierwszy trójkąt jest podobny w skali x, drugi w skali a1−x
więc pole to P−P*(x
2+(a−x)
2) otrzymujemy maksimum dla x=a/2
zgodnie z pomysłem kochanusa
30 wrz 19:03
Adamm: poprawka
pierwszy w skali
x/a, drugi w (x−a)/a
| | x2+(x−a)2 | |
pole to P−P*( |
| ) |
| | a2 | |
30 wrz 19:06
kochanus_niepospolitus:
Mila ... a nie przypadkiem
30 wrz 20:18
Mila:
Oczywiście masz rację, lapsus. Dziękuję. Myślę, że autorka to zauważyła.
30 wrz 20:45