Pytanie o granice
asdasd: Czy wyrażenie ∞ + ∞, traktujemy jako nieoznaczone w przypadku granic?
Mam taki przykład:
limx−>−∞(√x2 + 5x + 1 − √x2 + 1)
Można pomnożyć przez "jedynkę" w postaci:
√x2 + 5x + 1 + √x2 − 1 / ( √x2 + 5x + 1 + √x2 − 1)
I w tym wypadku uzyskamy poprawny wynik.
Jeżeli wyłączę |x| spod obu pierwiastków, to wynik jest zupełnie inny. Dlaczego nie można
postępować w ten sposób. Z czego to wynika?
30 wrz 21:24
Mila:
∞−∞ symbol nieoznaczony
30 wrz 21:27
asdasd: A odnośnie tego przykładu? Dlaczego tak nie można zadziałać?
30 wrz 21:35
Mila:
|x|=−x dla x<0
x→−
∞, to opuszczając znak wartości bezwzględnej trzeba wstawić (−x)
| | √x2+5x+1−√x2+1 | | √x2+5x+1+√x2+1 | |
limx→−∞ |
| * |
| = |
| | 1 | | √x2+5x+1+√x2+1 | |
| | 5x | |
=limx→−∞ |
| = |
| | √x2+5x+1+√x2+1 | |
| | 5x | |
=limx→−∞ |
| = |
| | |x|*(√1+(5/x)+(1/x2)+√1+(1/x2 | |
| | 5x | | −5 | |
=limx→−∞ |
| = |
| |
| | (−x)*(√1+(5/x)+(1/x2)+√1+(1/x2 | | 2 | |
30 wrz 21:36
asdasd: Tak, wiem że to mnie doprowadzi do rozwiązania. Chodzi mi o to dlaczego, nie można w takim
przypadku, wyłączyć |x| od razu(daje to błędny wynik).
Podejrzewam, że te zapisy po prostu nie są równoważne ale nie wiem dlaczego:
lim x→−
∞(
√x2 + 5x + 1 −
√x2 + 1) /= lim x→−
∞(|x| * (
√1 + 5/x + 1/x2 −
√1 + 1/x2))
Widać, że coś jest z tym nie tak, ale nie wiem czemu tak nie wolno
30 wrz 21:43
Mila:
Bo wychodzi Ci symbol nieoznaczony :
∞*0
30 wrz 21:45
asdasd: Dzięki

No tak jakoś nie myślałem, że to też jest nieoznaczone

. To teraz jeszcze jedna kwestia:
czy ten zapis jest niepoprawny, czy po prostu wymaga przeskształcenia, a później można uzyskać
wynik:
lim x→−
∞(|x| * (
√1 + 5/x + 1/x2 −
√1 + 1/x2)
30 wrz 21:49
kochanus_niepospolitus:
a ile wynosi
∞*(1−1) =
∞*0
30 wrz 21:54
asdasd: No tak, ale taki prosty przykład:
lim(x−> 0) [(5x2 + x )/ x2] = ? Mianownik dąży do 0, ale po "skróceniu" mianownika i
licznika przez
x2 uzsykamy właściwą granicę
30 wrz 22:00
Adamm: ∞+∞ nie jest symbolem nieoznaczonym
30 wrz 22:13
asdasd: Ok
30 wrz 22:19
Mila:
| | 0 | |
Nie, miałeś symbol nieoznaczony |
| po wyłączeniu x2 i skróceniu |
| | 0 | |
masz :
30 wrz 22:19
asdasd: Faktycznie, mój bląd
30 wrz 22:21
Adamm: ogólnie to każdy symbol nieoznaczony można sprowadzić do jednego z
ma to zastosowanie przy twierdzeniu l'Hospitala
30 wrz 22:26