matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.4.2019
Zadania
Odp.
1
Paweł:
π
2π
8π
Oblicz: tg
* tg
*... * tg
18
18
18
Zamieniłem je na tg10, tg20 itd i domyślam się że wyjdzie 1, ale nie wiem jak to zapisać dalej.
1
kers02:
jak policzyć taką pochodną?
6
mlodyMarkRenton:
Do windy na parterze wsiada 8 osób. Każda z nich wysiada w losowy sposób na jednym z pięciu pięter. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na dwóch różnych piętrach wysiadły po 3
1
kers02:
Jaki powinen być wynik tego zadania? Nalezy napisac wzór stycznej do wwykresu funkcji y=3
(
−x) [xo,
√
3
].
2
Pituś:
styczna do okregu w punkcie A jest nachylona do cięciwy AB pod kątem 40 stopni. Wyznacz miare kąta środkowego opartego na krótszym łuku AB
2
kdvc:
Obliczyć pole obszaru y=cos(x/2)
3
Pituś:
punkt o jest srodkiem okregu opisanego na czworokącie abcd. wyznacz miare kąta BCO wiedząc, że AOB=164 i BAO=42
3
Lelek:
Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Suma tych cyfr jest równa 57, a iloczyn 5832. Wyznacz te liczby.
14
Azmuth:
Zmień kolejność całkowania w całce iterowanej: ∫
−1
1
dx ∫
0
|x|
f(x,y) dy
5
Grześ:
x
2
−2x−3
≤ 0
x
2
+x−12
13
miszcz:
Dla jakich wartości parametru p∈R równanie x
4
+2(p−2)x
2
+p
2
−1=0 ma dwa różne rozwiązania?
6
Lejla:
Liczba ujemnych rozwiązanie równania I−(x+1)²+4I =5−IxI jest równa A=0
2
xant:
Próbuję się nauczyć rysowania przekrojów brył i w zadaniach mniej więcej wychodzi, tylko że jest to trochę wyuczone na pamięć. W książce mam pokazany ogólny sposób rysowania przekrojów
1
Dwite:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a,b. Wyznacz miary kątów trójkąta wiedząc że jego pole P =
√
3
8
*(a
2
+ b
2
).
3
kkk:
Twierdzenie o ostrosłupach:
2
Dwite:
Sześcian ABCDA'B'C'D' przecięto płaszczyznami AB'D' i CB'D'. Oblicz cosinus kąta między tymi płaszczyznami.
2
mat:
Dla jakiej wartości parametru a wektory [a−1, 1−a, −3], [a+1, a+1, 4], [a,1,1] są liniowo zależne?
7
mat:
Niech K będzie ciałem. Sprawdź które podzbiory K
4
są podprzestrzeniami. V1={(3t+5u, t+u, 0, 1)}
9
nowa:
wykaż że dla a,,b,c∊R zachodzi nierówność a
2
+b
2
≥ 2c(a+b−c)
8
mat:
Czy następujące zbiory są podprzestrzeniami przestrzeni B(R) funkcji ograniczonych i ciągłych zmiennej rzeczywistej?
5
mat:
Zbadaj liniową niezależność następujących elementów przestrzeni C(R): 1,7
x
, 7
−x
4
Nieśmiała18:
3
Wykaz że w dowolnym trojkacie zachodzi równość sa
2
+sb
2
+sc
2
=
(a
2
+b
2
+c
2
) gdzie
4
są,sb,sc to odpowiednie środkowe bokow abc
15
mat:
Czy zbiór wielomianów R
n
[x] = {f∊R[x]: deg f=n} jest przestrzenią liniową nad ciałem liczb rzeczywistych?
2
Ceasar:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x+5 jest równa 2. Wobec tego reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian 2x+10 równa jest:
12
Anka:
Zadanie maturalne Na boku BC trójkąta równobocznego obrano punkt D tak, że promień okręgu wpisanego
5
Wierciszek:
W pewnej loterii przygotowano 3 losy wygrywające i n losów pustych. Wyznacz największą liczbę n,
7
kasiaba:
Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną zawierającą krawędź dolnej podstawy i wierzchołek górnej podstawy. Płaszczyzna ta jest nachylona DO PODSTAW pod kątem 60 stopni.
3
debil:
szybkie pytanko kombi A wsp. B − losujemy conajmniej jedną czwórkę i conajmniej jedną piątkę
5
Paweł:
Jak przekształcać funkcję homograficzną do postaci, w której można ją narysować? Niby wiem że mianownik musi znaleźć się w liczniku i trzeba dodać/odjąć czego brakuje, ale w niektórych
13
debil:
Dla jakich wartości parametru m jeden z pierwiastków równania (1 − 3m )x
2
+ (3m − 1)x + 4m
2
= 0 jest połową drugiego pierwiastka?
4
Dotyk Księdza:
Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać zadanie?
2
silnik19:
Jest godzina trzecia w nocy, a ja męczę się z zadaniem, które wciąż spędza mi sen z powiek. Czy ktoś mógłby na nie zerknąć? Zrobiłem je, ale wynik się nie zgadza. Dlaczego? Gdzie robię błąd
6
bongocat:
Ramiona trapezu ABCD o podstawach |AB|=10 i |CD|=4, przedłużono do przecięcia się w punkcie F. Przez środek E odcinka DC poprowadzono prostą AE, która przecięła prostą BF w punkcie G,
4
Michał:
Dziedzinę w takim zadaniu trzeba wyznaczać algebraicznie?