Oblicz cenę wynajmu
silnik19: Jest godzina trzecia w nocy, a ja męczę się z zadaniem, które wciąż spędza mi sen z powiek. Czy
ktoś mógłby na nie zerknąć? Zrobiłem je, ale wynik się nie zgadza. Dlaczego? Gdzie robię błąd
:roll: ?
TREŚĆ ZADANIA
Na podstawie danych oblicz cenę wynajmu [tex](P)[/tex], gdy zmienią się czynniki wpływające na
zmianę ceny.
Na cenę wynajmu składają się:
[tex]x1 = 50 \%[/tex] amortyzacja zależna od kursu walutowego [tex](K)[/tex]
[tex]x2 = 10 \%[/tex] koszty energii elektrycznej [tex](E)[/tex] oraz
[tex]x3 = 20 \%[/tex] marża zależna od dynamiki zysków [tex](Z)[/tex]
Pozostałe składniki pozostają bez zmian [tex]x4[/tex].
Cena wynajmu lokalu w momencie podpisania umowy [tex]P0[/tex] wynosiła [tex]20[/tex] EUR
[tex]/
[/tex][tex]m2[/tex], a wskaźniki miały następujące wartości:
[tex]K0 = 5[/tex] zł
[tex]E0 = 1 200[/tex] zł
[tex]Z0 = 4 \%[/tex]
Jaka będzie cena wynajmu, jeśli wskaźniki zmienią się na:
[tex]K = 4,5[/tex] zł
[tex]E = 1500[/tex] zł
[tex]Z = 4,2 \%[/tex]
ROZWIĄZANIE
Wiem, że zadanie trzeba rozwiązać korzystając z następującego wzoru:
[tex]P = P0 \times (x1 \times K/K0 + x2 \times E/E0 + x3 \times Z/Z0 +
x4)[/tex]
Podstawiam:
[tex]P = 20 \times (50 \% \times 4,5/5 + 10 \% \times 1500/1200 + 20 \% \times 4,2/4)[/tex]
Obliczam. Z obliczeń wyszło mi [tex]15,7[/tex]. Ale dostałem informację, że zadanie jest źle
zrobione.
Zrobiłem więc to zadanie po raz drugi. Ale znowu wyszedł mi ten sam błędny wynik. Dlaczego?
Co robię źle? Źle podstawiam? Źle obliczam? Gdzie robię błąd? Jaki jest poprawny wynik?
Proszę o pomoc.
29 kwi 03:09
silnik19: TREŚĆ ZADANIA
Na podstawie danych oblicz cenę wynajmu (P), gdy zmienią się czynniki wpływające na zmianę
ceny.
Na cenę wynajmu składają się:
x1 = 50% amortyzacja zależna od kursu walutowego (K)
x2 = 10% koszty energii elektrycznej (E) oraz
x3 = 20% marża zależna od dynamiki zysków (Z)
Pozostałe składniki pozostają bez zmian (x4).
Cena wynajmu lokalu w momencie podpisania umowy P0 wynosiła 20 EUR/m2, a wskaźniki miały
następujące
wartości:
K0 = 5 zł
E0 = 1 200 zł
Z0 = 4%
Jaka będzie cena wynajmu, jeśli wskaźniki zmienią się na:
K = 4,5 zł
E = 1500 zł
Z = 4,2%
ROZWIĄZANIE
Korzystam ze wzoru:
P = P0 * (x1 * K/K0 + x2 * E/E0 + x3 * Z/Z0)
Podstawiam:
P = 20 * (50% * 4,5/5 + 10% * 1500/1200 + 20% * 4,2/4 + x4)
Obliczam. Wychodzi 15,7 − ale wynik sie nie zgadza. Dlaczego? Gdzie robię błąd? Co robię źle?
Czy ja coś
źle podstawiam? Czy ja coś źle obliczam? Bo wynik sie nie zgadza. Dlaczego?
29 kwi 03:11
Bleee:
Zamiast x4 winno być 20%*1
29 kwi 07:24