Kombinatoryka, winda
mlodyMarkRenton: Do windy na parterze wsiada 8 osób. Każda z nich wysiada w losowy sposób na jednym
z pięciu pięter. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na dwóch różnych piętrach wysiadły po 3
osoby?
ok więc każda osoba może wybrać piętro na 5 sposobów, tworzymy 8−elementowe ciągi numerów
pietęr
| Ω | = 5
8
moje rozumowanie:
| | |
wybieram pierwszą trójkę na | sposoby i wybieram jedno z 5 pięter na 5 sposobów, podobnie |
| |
| | |
wybieram kolejną trójkę na | i wybieram jedno z 4 pięter na 4 sposoby, pozostałe dwie |
| |
osoby mogą wybrać jedno z trzech pozostałych pięter
| | | | |
ostatecznie: | * 5 * | * 4 * 3 * 3 |
| | |
najwidoczniej moje rozumowanie jest błędne bo autorzy zadania proponują wybór dwóch pięter na
| | |
| sposoby − 2−elementowe podzbiory zbioru numerów pięter, według mnie to powinny być |
| |
2−elementowe CIĄGI numerów pięter (5 * 4)
bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości bo kombinatoryka u mnie leży, pozdrawiam
| | | | | |
* | * | * 3 * 3 − odpowiedź autorów |
| | |
29 kwi 23:35
mlodyMarkRenton: | | | | |
eh oczywiście wybieram trójkę na | sposoby, wszędzie gdzie jest | rzecz jasna |
| | |
29 kwi 23:37
wredulus_pospolitus:
ja bym zrobił tak jak właśnie proponują w rozwiązaniach
branie (5*4) oznacza, że te dwie sytuacje są rozróżnialne:
1)
A,B,C wysiadają na 1 piętrze
D,E,F wysiadają na 2 piętrze
G,H wysiadają na 3 piętrze
2)
D,E,F wysiadają na 2 piętrze
A,B,C wysiadają na 1 piętrze
G,H wysiadają na 3 piętrze
A zauważ, że obie sytuacje to jest TO SAMO. Mało tego, ta druga opcja by w ogóle nie miała
miejsca (zakładając że winda jedzie z od dołu i porusza się tylko do góry, bo wszyscy
nacisnęli piętra na których chcą wysiąść)
29 kwi 23:42
PW: | |
− na tyle sposobów można wybrać dwa piętra spośród pięciu (to będą piętra m i n, na |
|
których wysiądą po 3 osboby)
| |
− na tyle sposobów można wybrać 3 osoby wysiadające na pietrze m |
|
| |
− na tyle sposobów można wybrać 3 osoby spośród pozostałych pięciu − osoby te wysiądą |
|
na piętrze n
Pozostają jeszcze 2 osoby, które wysiądą na 3 pozostałych piętrach, mogą to zrobić na 3
2
sposobów.
Wszystkich sposobów jest więc
| | | | |
− tak jak podają autorzy, po uwzględnieniu że | = | |
| | |
30 kwi 00:00
mlodyMarkRenton: uhhh ok bo myślałem, że przez użycie kombinacji sytuacja: trójka nr1 np. na pierwszym piętrze
trójka nr2 na drugim jest identyczna co sytuacja: trójka nr1 na drugim piętrze i trójka nr2 na
pierwszym (bo rozpatrując podzbiory te sytuacje są tożsame), już mi głowa gorzej troche
pracuje o tej godzinie, jutro do tego wrócę
30 kwi 00:01
wredulus_pospolitus:
| | |
zapis: | (czyli wybieramy dwa piętra z pięciu) oznacza, że wybieramy dwa piętra, |
| |
kolejność ich jest bez znaczenia (więc brana pod uwagę jest jedynie np. rosnący ciąg pięter)
dopiero później zabierasz się za wybieranie poszczególnych ludków i tam już będzie rozróżniał
kiedy którzy wysiadają
30 kwi 00:13
mlodyMarkRenton: dziękuję, będą tłuczone zadania z kombinatoryki jutro!
30 kwi 00:15