Całka iterowana
Azmuth: Zmień kolejność całkowania w całce iterowanej:
∫−11dx ∫0|x| f(x,y) dy
Czy odpowiedź
∫01dy ∫−yy f(x,y) dy
jest poprawna ?
29 kwi 22:00
mat:

x ∊<−1,1>, y∊(0,|x|)
taki masz zakres całkowania
29 kwi 22:19
mat:

y∊<0,|x|>**
y∊<0,1>, x∊<−y,y> oznaczałby cos takiego
29 kwi 22:22
Azmuth: To jak mam to zrobić ?
29 kwi 23:18
Azmuth: −y≥x≥y

Wtedy wezmę te części leżące niżej
29 kwi 23:21
mat: nie, bo przecież y≥0, wiec −y≥y ma jedynie rozwiazanie y=0
29 kwi 23:25
Azmuth: Nie rozumiem, przecież jeżeli narysuję sobie prostą x=y, to następnie żeby dostać prawą część
mojego obszaru potrzebuję nierówności x ≥ y, czyli ten prawy trójkąt.
I analogicznie sytuacja dla drugiej, lewej strony...
Chyba, że źle myślę, wtedy proszę o wytłumaczenie
29 kwi 23:28
mat: niech y=0.5
Jakie x'kys spełniają −0.5≥x≥0.5 ?
29 kwi 23:31
mat: Najłatwiej by było napisać

∫
01dy∫
−11f(x,y)dx − ∫
01dy∫
−yyf(x,y)dx
29 kwi 23:43
Azmuth: No żadne nie spełniają, myślałem w kategoriach prostych i przeoczyłem proste obliczenie

W każdym razie, dlaczego tak jest najłatwiej, nie rozumiem tego, nie da się zapisać w postaci
jednej całki ?
29 kwi 23:51
Azmuth: Czy zapis ∫01 dy ∫0y f(x,y)dx + ∫01 dy ∫−y0 f(x,y)dx ma tutaj sens ?
30 kwi 00:00
mat: Właśnie wydaje się że nie, ale może nie widzę teraz, no od prostokąta odejmuję twój trójkąt
30 kwi 00:00
mat: No ma sens ale to dalej nie to
30 kwi 00:01
Azmuth: Bo zobacz, pierwszy składnik sumy to ten prawy prostokąt a drugi to lewy.
Zresztą, okaże się dzisiaj na ćwiczonkach

Bardzo Ci dziękuję za pomoc i trafne uwagi !
30 kwi 00:02
mat: No niestety nie, to dalej obie części tego trójkąta,, nad "

. Powodzenia
30 kwi 00:11