równanie
miszcz: Dla jakich wartości parametru p∈R równanie x4+2(p−2)x2+p2−1=0 ma dwa różne rozwiązania?
29 kwi 21:03
ICSP: t = x2 , t ≥ 0
t2 + 2(p − 2)t + p2 − 1 = 0
ma dwa różne pierwiastki gdy :
1o Δ > 0 ∧ t1 t2 < 0
2o Δ = 0 ∧ t0 > 0
29 kwi 21:05
6latek: Po podstawieniu t=x
2 i zakladajac ze Δ= b
2−4ac>0 mamy
| | c | | b | |
a) jesli |
| >0 i − |
| >0 to t1>0 i t2>0 rownanie ma 4 rozwiazania |
| | a | | a | |
| | c | |
b) jesli |
| <0 to t1<0 i t2>0 i rownanie ma 2 rozwiazania |
| | a | |
| | c | | b | |
c) jesli |
| >0 i − |
| <0 to t1<0 i t2<0 rownanie nie ma rozwiazan |
| | a | | a | |
No jest Ok ale kiedy takie rownanie dwukwadratowe ma 3 rozwiazania ?
czy moze miec jedno rozwiazanie ?
29 kwi 21:21
miszcz: Dlaczego gdy delta jest wieksza od zera to musi zajsc warunek t1t2<0 i dlaczego w drugim
t0>0
29 kwi 21:25
alpha:
kiedy takie równanie dwukwadratowe ma 3 rozwiazania? gdy t1=0 i t2>0
29 kwi 21:27
6latek: Kiedy iloczyn dwoch licz jest ujemny ?
29 kwi 21:27
6latek: OK
29 kwi 21:28
miszcz: i nadal nie wiem jak rozwiazac to zadanie

ktos jest w stanie wyjasnic co skad sie bierze?
29 kwi 21:41
salv: Pierwszy przypadek który napisał ICSP. Zauważ, że równanie jest 4 stopnia. Jeżeli Δ=0 i t1t2<0
to jedno z miejsc zerowych musi być ujemne i z tego jednego rozwiązania dodatnie t1 wychodzą
dwa rozwiązania x1, x2. A te założenie t1t2 się bierze z tego przy dwóch rozwiązaniach, żeby
jedno nie było ujemne bo przecież np. x2=−4 nie da się rozwiązać, przynajmniej na poziomie
maturalnym. Nie wiem czy to w miarę dobrze wytłumaczyłem, ale starałem się lopatologicznie, bo
tak jest latwiej
29 kwi 21:49
ICSP: Porozwiązuj kilka równań dwukwadratowych to zobaczysz o co chodzi.
29 kwi 21:49
salv: Drugi * a pierwszy daje 4 rozwiązania z czego dwa nie da się obliczyć pewnie nie używając liczb
zespolonych, więc zostają dwa rozwiazania x1, x2 z jednego t1 ze tak powiem, przy założeniu
t1t2<0,a co do pierwszego t0 musi być >0 a dlaczego to już wywnioskuj na podstawie moich prób
tłumaczeń

D
29 kwi 21:52
miszcz: Czyli aby rownanie wyjsciowe mialo 2 rozne rozwiazania to rownanie z podstawionym t musi miec
dokladnie jedno:
w przypadku delty rownej 0 jedno rozwiazanie bedzie zawsze ale musi byc wieksze od 0 , bo t=x2
t>=0
w przypadku delty wiekszej od 0 mamy dwa rozwiazania wiec trzeba jedno z nich wykluczyc dlatego
iloczyn rozwiazan musi byc ujemny?
dobrze zrozumialem salv?
29 kwi 22:02
salv: Tak
29 kwi 22:13
ICSP: "Czyli aby rownanie wyjsciowe mialo 2 rozne rozwiazania to rownanie z podstawionym t musi miec
dokladnie jedno:"
Dokładnie jedno dodatnie. O samej ilości rozwiązań równania kwadratowego decyduje
(funkcja) wyróżnik.
Opierasz się na własności: Jeżeli a > 0 to równanie x2 = a posiada dwa rozwiązania
rzeczywiste.
Po sprowadzeniu równania do równania kwadratowego i dla przypadku drugiego dostajesz
dwa pierwiastki t1 , t2. Następnie patrzysz na dwa równania :
x2 = t1 , x2 = t2.
i skoro rówananie typu x2 = a generuje dwa rozwiązania rzeczywiste dla a > 0 to jedno z
powyższych
równań musi być sprzeczne co jest równoważne temu, ze liczby t1 , t2 mają różne znaki, wiec
ich iloczyn jest ujemny.
Porozwiązuj kilka równań dwukwadratowych to zobaczysz na jakiej zasadzie to działa.
29 kwi 22:14