Funkcja homograficzna
Paweł: Jak przekształcać funkcję homograficzną do postaci, w której można ją narysować? Niby wiem że
mianownik musi znaleźć się w liczniku i trzeba dodać/odjąć czego brakuje, ale w niektórych
przykładach mi to nie wychodzi. Pokaże ktoś na przykładzie x+2−x+1
29 kwi 11:41
wredulus_pospolitus:
| x+2 | |
| tak to wygląda  (na przyszłość używaj U a nie u do zapisu ułamków, wtedy mamy |
| −x+1 | |
29 kwi 11:51
wredulus_pospolitus:
| x+2 | | x+2 | | x−1 + 3 | | x−1 | | 3 | | 3 | |
| = − |
| = − |
| = −( |
| + |
| ) = −1 − |
| |
| −x+1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
z tej postaci narysujesz ten wykres
29 kwi 11:52
Satan: Po prostu dzielisz wielomiany.
| x + 2 | | x + 2 | | x − 1 + 3 | |
| = − |
| = − |
| = |
| −x + 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
| | x − 1 | | 3 | | 3 | |
= −( |
| + |
| ) = −1 − |
| |
| | x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
29 kwi 11:54
Paweł: Już wiem co źle robiłem, dzięki za pomoc, dam radę z kolejnymi
29 kwi 11:57
Satan: Generalnie staraj się robić tak, by otrzymać sumę, w której jakieś czynniki będą tworzyły
krotność mianownika, a pozostałe będą wyrazami wolnymi.
Można to zrobić inaczej, dzieląc wielomian przez wielomian:
x + 2 : (−x + 1) = −1
−x + 1
−−−−−−−−−
3
Czyli otrzymujemy, że x + 2 = −1*(−x + 1) + 3
29 kwi 11:59