Geometria, konkurs.
bongocat: Ramiona trapezu ABCD o podstawach |AB|=10 i |CD|=4, przedłużono do przecięcia się w punkcie F.
Przez środek E odcinka DC poprowadzono prostą AE, która przecięła prostą BF w punkcie G,
podobnie prosta BE przecina prostą AF w punkcie H. Wykaż, że HG | | AB. Oblicz długość odcinka
HG.
29 kwi 00:31
an:

Zauważ , jeżeli wierzchołek F trójkąta ABF będziemy przesuwać po prostej k równoległej do AB
to powstające trójkąty będą miały takie same podstawy i wysokości czyli DC=D'C' i HG=H'G'
czyli obojętnie jaki trójkąt o podstawie AB i wierzchołku F leżącym na prostej k będziemy
rozpatrywać.
Z podobieństw trójkątów na p/w rysunku HG=2.5
29 kwi 14:43
Eta:

1 /
FE i FS −− długości środkowych w trójkątach DCF i ABF
i z podobieństwa trójkątów ...... HG II AB
2/ (*) W każdym trapezie odcinek łączący ramiona i przechodzący przez punkt przecięcia
przekątnych
ma długość
średniej harmonicznej długości podstaw
| | a−b | |
dodatkowo zaznaczyłam : |ES|= |
| −−− dł. odcinka łączącego środki podstaw |
| | 2 | |
z 1/ czworokąt ABGH jest też trapezem
to w trapezie ABGH z (*) :
| | 2|AB|*|HG| | |
|DC|= |
| −−− średnia harmoniczna podstaw AB i HG |
| | |AB|+|HG| | |
2x=|HG|= ................
29 kwi 14:53
Eta:
Troszkę się spóźniłam
29 kwi 14:55
bongocat: Dzięki, ale ten wzór na odcinek łączący środki podstaw chyba nie jest poprawny, bo przecież
możemy dowolnie wydłużać trapez w taki sposób, że długości podstaw się nie zmienią a ten
odcinek już tak
29 kwi 17:09
bongocat: I dalej nie rozumiem, z podobieństwa których trójkątów wynika, że HG || AB?
29 kwi 17:29
Eta:
Słuszna uwaga

sorry
| | a−b | |
|ES|= |
| tylko wtedy gdy przedłużenia ramion przecinają się pod kątem prostym |
| | 2 | |
czyli suma miar kątów przy dłuższej podstawie jest równa 90
o
29 kwi 20:32