punkt o jest srodkiem okregu opisanego na czworokącie
Pituś: punkt o jest srodkiem okregu opisanego na czworokącie abcd.
wyznacz miare kąta BCO wiedząc, że AOB=164 i BAO=42
prosze o pomoc
29 kwi 22:23
Bleee:
Coś nie tak z katami. Z takimi wartościami niemożliwe jest zbudowanie trójkąta ΔABO
29 kwi 22:57
an:

jeżeli AOB=164 to dlaczego podane na dodatek błędnie BAO=42 a nie 8, źle przepisane
lub błąd w zadaniu
29 kwi 23:02
29 kwi 23:06
Pituś: Wszystko jest dobrze przepisane

okrąg oparty jest na czworokącie ABCD.
30 kwi 10:09
Pituś: *opisany jest
30 kwi 10:09
wredulus_pospolitus:

To policz ile wynosi suma kątów Δ
AOB w takim razie, skoro:
α = 164
β = 42
I dalej się upieraj, ze 'wszystko jest dobrze'.
Już nawet abstrahując od samego okręgu −−− narysuj nam trójkąt Δ
AOB tak aby:
1) jeden z kątów miał miarę 164 stopnie
2) drugi z kątów miał miarę 42 stopni
Jeżeli tego dokonasz to gwarantuję Ci, że kupę kasy zarobisz dzięki temu.
30 kwi 10:29
Pituś: Kurczę, to najwidoczniej jest jakiś błąd w zadaniu

w kazdym razie dzieki
30 kwi 11:02