.
mat: Czy następujące zbiory są podprzestrzeniami przestrzeni B(R) funkcji ograniczonych i ciągłych
zmiennej rzeczywistej?
a) Zbiór funkcji różniczkowalnych f:R→R o pochodnej znikającej w nieskończoności ?
29 kwi 18:03
Adamm:
niech
f(x) = 1 dla x∊[−1, 1]
1/|x| w przeciwnym wypadku
wtedy
F(x) = ∫0x f(t) dt nie jest ograniczona, bo
limx→∞ F(x) = ∞
29 kwi 18:10
mat: Czyli nie jest to podprzestrzeń?
29 kwi 18:13
Adamm:
znalazłem przykład funkcji ciągłej o pochodnej znikającej w nieskończoności,
która nie jest ograniczona
29 kwi 18:15
Adamm:
jak ci się wydaje?
29 kwi 18:16
mat: Wydaje mi się że nie
29 kwi 18:18
mat: Dobrze mi się wydaje?
29 kwi 18:24
mat: A jak to będzie dla zbioru funkcji ciągłych i okresowych o okresie równym π?
29 kwi 18:43
Adamm:
wtedy oczywiste że jest ograniczona
f(R) = f([0, π]) = [a, b] dla pewnego a, b, a≤b
29 kwi 18:47