Reszta z dzielenia wielomianów
Ceasar: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x+5 jest równa 2. Wobec tego reszta z
dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian 2x+10 równa jest:
A. 0;
B. 1;
C. 2;
D. 4;
Poprawna odpowiedź tutaj to C, byłby ktoś w stanie wyjaśnić czemu?
29 kwi 15:45
Nieśmiała18: 2x+10=2(x+5) reszta z dzielenia x+5 =2 ==>W(−5)=2 jezeli podwoisz liczę to reszta pozostanie
bez zmian
29 kwi 15:52
PW: Nieśmiała osiemnastko, nie wątpię, że to rozumiesz, ale tłumaczenie nie obroni się przed
sądem

Popatrz − wyjaśnienie jest proste:
Reszta z dzielenia W(x) przez (x+5) jest równa 2, to znaczy istnieje wielomian P(x), taki że
W(x) = P(x)(x+5) + 2.
Wynika stąd, że
| | 1 | |
W(x) = |
| P(x)(2x+10) + 2, |
| | 2 | |
czyli − po odpowiednim oznaczeniu − istnieje wielomian Q(x), taki że
W(x) = Q(x)(2x+10) + 2
(reszta z dzielenia W(x) przez (2x+10) jest równa 2).
29 kwi 23:16