.
mat: Niech K będzie ciałem. Sprawdź które podzbiory K4 są podprzestrzeniami.
V1={(3t+5u, t+u, 0, 1)}
V2={(t+7u, 2u, 3t+u, t−u)}
29 kwi 19:00
mat: 1. nie, 2 tak
29 kwi 19:02
mat: A jak to sprawdzić?
29 kwi 19:08
mat: 1) nie bo biorąc dwa wektory z tej przestrzeni u i v, otrzymujemy wektor, który na 4
wspolrzędnej
ma 1+1=2 [a powinien mieć 1]
2) tak, bo ,,każda współrzedna jest liniowa". Mam nadzieje, że rozumiesz...
np dla pierwszej wspołrzędnej α(t1+7u1)+β(t2+7u2)=(αt1+βt2)+7(αu1+βu2)
29 kwi 19:16
mat: 2) rozumiem, ale 1) nie bardzo
29 kwi 19:20
ABC:
suma dwóch elementów z V
1 nie należy do V
1 , bo będzie miała 2 na końcu.a zgodnie z
określeniem powinna mieć1
29 kwi 19:23
Adamm:
1 ≠ 2*1, bo w przeciwnym wypadku
0 = 1, co jest oczywistą sprzecznością
29 kwi 19:50
Adamm:
Bo ciało musi mieć 2 elementy.
Gdyby tak było, to dla x∊K
x = 1*x = 0*x = 0
29 kwi 19:51